Poslednji voz za Tokio: Srpski skif i dubl skul jure olimpijsku normu u Lucernu

Lucern će naredna tri dana, od 15. do 17. maja, biti domaćin Finalne olimpijske kvalifikacione regate, što znači da se ceo veslački svet sjatio u Švajcarsku u pokušaju da overi preostale vize za Tokio. Među najboljima su i dve srpske posade - skif u kojem se takmiči Aleksandar Filipović, i dubl skul u kojem veslaju Viktor Pivač i Aleksandar Beđik.

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik

Viktor Pivač (levo) i Aleksandar Beđik (Foto: Arhiva VSS)

Naše veslače očekuje paklena konkurencija u Lucernu, ali to nije iznenađenje i oni su se za to pripremali. Na primer, sutra će na regatnu stazu izaći prvo naš dubl skul, a za tu disciplinu je prijavljeno čak 18 posada. Pri tome, mora se priznati da je hendikep što je naša posada Pivač-Beđik formirana nedavno, sredinom marta, što znači da se momci uveslavaju tek dva meseca, a takmičiće se protiv posada koje godinama nastupaju zajedno.

- Nadam se da je dubl dobro trenirao, u smislu da će moći da se nosi sa mnogo iskusnijim posadama. Ovde je prijavljen izuzetno veliki broj čamaca, pa Aleksandra i Viktora od subote do ponedeljka očekuje dosta posla, jer za prva dva mesta - koja vode na Olimpijske igre u Tokio - konkuriše dosta iskusnih posada koje su već osvajale medalje na najvećim takmičenjima - rekao je trener srpskog dubl skula Lazo Pivač.

Naši momci će, inače, u ovoj disciplini u subotu 15. maja veslati u trećoj kvalifikacionoj grupi, koja je na programu od 10.49 časova, protiv reprezentacija Norveške, Španije, Australije, Venecuele i Egipta.

A kao da nije bilo dovoljno teško ovo što smo do sada čuli, tek, u konkurenciji skifova je za Finalnu olimpijsku kvalifikacionu regatu prijavljeno 26 posada! I u ovoj disciplini plasman u Tokio obezbediće dve najbolje posade.

- Dobra stvar je da sam zdrav i spreman za trku. Priznajem da će sada biti teže nego početkom aprila, na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati, jer je prijavljeno dosta čamaca. Ipak, očekivanja su visoka iako znam da će biti teško - boriću se do kraja da ispunim olimpijsku normu - istakao je Filipović.

Od pet kvalifikacionih grupa u skifu, Aleksandar Filipović veslaće u trećoj, od 12.07 časova, protiv rivala iz Venecuele, Kanade, Irske, Bugarske i Čilea.