Održana 2. regata Kupa Srbije i 2. kolo Omladinske lige Srbije, crno-beli još jednom najbolji

Proteklog vikenda u Beogradu je održana 2. regata Kupa Srbije i 2. kolo Omladinske lige Srbije. Kao i pre nešto više od mesec dana, na početku ovih takmičenja, najviše uspeha imali su takmičari Partizana, koji su sada osvojili 104,5 bodova, druga je bila Crvena zvezda sa 70, a treći Grafičar sa 65,25 bodova.

veslanje

Veslači su uložili i poslednji atom snage da ostvare što bolje rezultate (Foto: VK Palić)

Na 2. regati Kupa Srbije i u 2. kolu Omladinske lige Srbije je učestvovalo 13 veslačkih klubova i dva sportsko-veslačka udruženja sa ukupno 163 posade i sa preko 200 veslača i veslačica koji su se takmičili u 28 disciplina, koliko je bilo i finalnih trka. Sve je bilo pod budnim okom koordinatora reprezentativnih selekcija (Aleksandar Ivković - seniori A, Lazo Pivač - seniori B, Miloš Čudić - juniori, Aleksa Đokić - kadeti), koji su gledali pripremljenost takmičara, razmatrali postignute rezultate i mogućnost stvaranja novih reprezentativnih posada.

- Ovim i prethodno održanim takmičenjima (Prvenstvo Srbije u veslanju na ergometrima, 1. regata Kupa Srbije i 1. kolo Omladinske lige Srbije, Beogradska internacionalna regata - "Trofej Beograda") u celosti je uspešno ispunjen plan Veslačkog saveza Srbije kada je u pitanju organizacija veslačkih takmičenja u prvoj polovini ovogodišnje takmičarske sezone u Srbiji, odnosno na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. U narednim mesecima nastavlja se sa organizacijom veslačkih regata na jezeru Palić, u Čurugu i Bačkoj Palanci - istakao je generalni sekretar VSS Vladimir Antić.

veslanje

Ada Ciganlija bila je domaćin takmičarima svih uzrasnih kategorija (Foto: VK Palić)

Kad je reč o regati održanoj minulog vikenda, na kojoj su se takmičile sve kategorije veslača i veslačica, u konkurenciji seniora najbolji rezultat ostvarili su predstavnici Crvene zvezde, koji su osvojili 17 bodova. Odmah iza njih, na drugo mesto se plasirao Grafičar sa 16,5 bodova, dok su treće mesto u ukupnom plasmanu podelili Partizan i Galeb sa po 11 bodova.

Kod juniora su primat imali takmičari Partizana, sa osvojenih 29,25 bodova, drugi je bio Danubius 1885 (18 bodova), a treći Grafičar (14,75). Crno-beli kadeti i kadetkinje takođe su bili najbolji u svojoj konkurenciji (48,25), drugo mesto je osvojilo Smederevo (20,33), dok je treća bila Crvena zvezda (20).

veslanje

Na Savskom jezeru viđeni su žestoki okršaji (Foto: VK Palić)

Kao i kod najstarijih, crveno-beli su bili najbolji i kod najmlađih, u pionirskoj konkurenciji, osvojivši 21 bod. Do drugog mesta stigli su mladi takmičari Partizana sa 16, dok su treći bili pioniri Grafičara sa 15 bodova.

U skladu sa ovim rezultatima, nije iznenađenje što se na tabeli medalja osvojenih na 2. regati Kupa Srbije i u 2. kolu Omladinske lige Srbije najbolje kotiraju veslači i veslačice Partizana (18,75), zatim Crvene zvezde (14,5) i na trećem mestu Grafičara (14,25). Ovakav uspeh preslikan je i na tabelu ukupno osvojenih bodova posle dva takmičenja - Partizan je prvi sa 239,64 boda, druga je Crvena zvezda (136,75 bodova), a treći Grafičar (106,5).

- Posle prve izborne regate za sastav juniorske reprezentacije Srbije, koja je održana u sklopu II Kupa Srbije na Savskom jezeru u Beogradu, na povoljnim (promenljivim) vremenskim uslovima, najviše se istakla kombinovana posada muškog četverca bez kormilara, u sastavu: Luka Delić, Strahinja Pavišić, Nemanja Luledžija (sva trojica su veslači V. K. Partizan) i Matija Rajković (V. K. Grafičar), koja je sa vremenom 6:15,27 ispunila "B" vremensku normu za nastup na Svetskom prvenstvu, sa zaostatkom do norme od 3,27 sekundi. Posebno raduje činjenica da je ekipa sastavljena od mlađih juniora. Kod ženskih posada, najbliža vremenskoj normi je bila Marija Jakovljević (V. K. Danubius) u skifu, koja je sa vremenom 8:11 minuta sa zaostatkom do norme od 23 sekunde, a samo sekund iza po zaostatku bila je i posada četverac skula u sastavu: Dina Bukurov, Ljubica Tešmanović, Jelena Erić i Andrea Poleksić (V. K. Partizan), sa vremenom 7:08 minuta - istakao je koordinator juniorskih selekcija Miloš Čudić.

Poznato je i kakvi su planovi za budućnost.

- U redovnom sam kontaktu sa trenerima posada koje se kandiduju za nastup na Svetskom prvenstvu i za sada se vidi veoma dobra saradnja i nadam se da ćemo zajednički doći do najbrže posade Srbije, koja će nas predstavljati na velikim takmičenjima, jer pored navedenih posada postoji kvalitetna grupa veslača, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Sledeća izborna trka će biti održana 29. maja na Palićkom jezeru, a treća izborna regata 19. juna na Srebrnom jezeru, kada ćemo imati konačnu sliku koje će nas posade predstavljati na Svetskom prvenstvu u bugarskom gradu Plovdivu, koje je na programu od 11. avgusta - zaključio je Miloš Čudić.