Jovana dobila Sportski pasoš Evropske prestonice sporta!

Još jedno priznanje stiglo je u ruke naše najbolje veslačice Jovane Arsić, koja je za manje od mesec dana ostvarila dva velika rezultata - najpre je početkom aprila na Evropskim olimpijskim kvalifikacijama u Varezeu obezbedila plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a onda je 1. maja na I Svetskom kupu u Zagrebu osvojila bronzanu medalju, prvu u istoriji našeg ženskog veslanja na ovim takmičenjima.

Jovana Arsić i Simo Salapura

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura predaje Jovani Arsić "Sportski pasoš" (Foto: Grad Zrenjanin)

Naime, Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, grada koji je zvanično proglašen za Evropsku prestonicu sporta za 2021. godinu, uručio je danas Arsićevoj "Sportski pasoš" grada. "Pasoš" je uručen kao simbol zahvalnosti Jovani što je ambasador našeg sporta, naše države, ali i grada Zrenjanina.

- Ovo priznanje mi mnogo znači generalno zbog promovisanja sporta, naročito zbog promovisanja veslanja. Zrenjanin je grad u kom sam krenula da treniram veslanje, Zreneks je klub u kom sam ja zapravo "nastala". Drago mi je i zbog moje porodice, što sam mogla da vidim majku Marinu i obiđem radni grad, jer mi treninzi i obaveze to često ne dozvoljavaju, a drago mi je i zbog mog prvog trenera Veselina Vučićevića - istakla je Jovana Arsić.

Svečanom prijemu je, uz pomenutog trenera Vučićevića, prisustvovao i sadašnji trener naše najbolje veslačice, Dušan Kovačević.

- Ovo je najznačajniji pokazatelj koliko su nam bitni klubovi u kojima se rađaju šampioni, kao sto su Zreneks, Palić, Begej i drugi "mali" klubovi! Najveći deo naše trenutne seniorske reprezentacije potiče odatle. Ovo treba da bude znak da Savez mora da pokloni najveću pažnju negovanju i podršci "malim" klubovima i posebno da iznađe način da oni opstanu, nastupaju i predstavljaju svoju sredinu. Tako ćemo obezbediti stalni priliv velikih veslača, kao sto su braća Nenad i Aleksandar Beđik, Jovana Arsić, Martin Mačković... - zaključio je Dušan Kovačević.

Dušan Kovačević i Simo Salapura

Dušan Kovačević (desno), trener Jovane Arsić, sa gradonačelnikom Salapurom (Foto: Grad Zrenjanin)

Ovim povodom na svom Instagram profilu obratio se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

- Danas sam upriličio prijem za Jovanu Arsić, reprezentativku Srbije u veslanju. Naša sugrađanka je pre tri nedelje izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a tokom prvomajskih praznika je u Zagrebu osvojila bronzanu medalju na prvoj regati Svetskog kupa, u disciplini skul. Nama je to podstrek da nastavljamo da razvijamo i obezbeđujemo bolje uslove za bavljenje sportom. Veliki je pred nama izazov i kada je veslački sport u pitanju, jer imamo u Zrenjaninu veslača veka u našoj zemlji, Milorada Stanulova, a sada i Jovanu, koja je prva osvojila medalju na Svetskom kupu u ženskoj konkurenciji i druga, koja je obezbedila olimpijsku normu, posle dugo godina. Sve su to znaci da se veslanje u Zrenjaninu može vratiti na staze stare slave i mi, kao Gradska uprava, i veslački klubovi iz grada, imamo ozbiljan zadatak da u narednom periodu i promovišemo, ali i unapredimo veslanje. Grad će pružiti i dodatnu motivaciju takvim sportistima i pred Olimpijske igre biće raspisan poseban konkurs na osnovu kog će Zrenjanin, kao grad sporta, podržati njihov nastup u Tokiju. Oni će, naravno, u Japanu predstavljati svoju zemlju, ali i grad Zrenjanin, u kom su rođeni ili za čije klubove nastupaju - stoji na Instagram nalogu gradonačelnika Zrenjanina.