Istorijska bronza za Srbiju u Zagrebu: Jovana Arsić treća na Svetskom kupu

Naša najbolja veslačica, Jovana Arsić, manje od mesec dana po ispunjavanju olimpijske norme za Tokio, ostvarila je minulog vikenda još jedan sjajan rezultat, osvojivši bronzanu medalju na I Svetskom kupu u Zagrebu, što je ujedno i prvo odličje u istoriji za naše žensko veslanje na ovakvim takmičenjima.

Jovana Arsić i Dušan Kovačević

Jovana Arsić sa trenerom Dušanom Kovačevićem po osvajanju bronze u Zagrebu (Foto: VSS)

Posle sjajno izveslanih kvalifikacija u petak, u kojima je osvojila prvo mesto, Jovana se direktno plasirala u finale i nije krila da joj je cilj osvajanje medalje.

- Dobro sam odveslala kvalifikacionu trku. Imala sam dobar i dug zaveslaj, na tome smo radili poslednje dve nedelje i napredak je bio vidan. U finišu nisam imala potrebe ni da pojačavam ritam jer je bilo najavljeno da je moguće da finale veslamo u subotu umesto u nedelju, pa sam htala da sačuvam snagu i na kraju je sve dobro završilo - istakla je Arsićeva.

Jovana Arsić

Arsićeva ispisala novu stranicu istorije srpskog veslanja (Foto: VSS)

U finalu je Magdalena Lobnig iz Austrije opravdala ulogu favorita, povela od početka trke i zadržala se na čelu do kraja, prošavši liniju cilja u vremenu 7:39,04 minuta. Naša veslačica je dobrim delom trke bila na drugom mestu, ali je u poslednjih 500 metara usledila velika borba za srebro između Arsićeve i Kristine Flajsnerove - Čehinja je na kraju došla do drugog mesta u vremenu 7:46,59, dok je Jovana sa vremenom 7:49,00 minuta osvojila bronzu na I Svetskom kupu u Zagrebu.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: VSS)

- Prvi Svetski kup spada u deo priprema pred Tokio, a rezultat svakako dobija više na težini ako se uzme u obzir da je ovo prva medalja za naše žensko veslanje na ovakvim takmičenjima. Očekujem još bolju formu i trke u Lucernu za tri nedelje, na drugoj regati Svetskog kupa i do tada ću raditi na detaljima. Biće i bolje u Švajcarskoj, ako ne bude bolji plasman, biće sigurno bolje trke jer dolaze sve devojke koje će se takmičiti i na Olimpijskim igrama u Tokiju - zaključila je Jovana Arsić.

Zadovoljstvo ostvarenim rezultatom nije krio ni Jovanin trener, Dušan Kovačević.

- Posle velikog uspeha i plasmana na Olimpijske igre, Jovana Arsić je osvojila treće mesto i medalju na Svetskom Kupu u Zagrebu. Ovaj rezultat je tim značajniji kada se zna da je ovo prva medalja u istoriji za žensku ekipu iz Srbije na nekom Svetskom kupu - istakao je Kovačević.