Jovana Arsić otputovala u Zagreb na prvu regatu Svetskog kupa

U petak 30. aprila u Zagrebu počinje I Svetski kup, koji će trajati do nedelje, 2. maja. Od Velikog petka pa do Vaskrsa, po julijanskom kalendaru, i usred Međunarodnog dana rada 1. maja, po svim kalendarima, Srbiju će na Svetskom kupu predstavljati Jovana Arsić, koja je u skifu početkom ovog meseca izborila olimpijsku normu za Tokio.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević) 

Naša skifistkinja danas je otputovala u Hrvatsku, a za takmičenje u Zagrebu nije prijavljena većina posada koje bi trebalo da vidimo na OI u Japanu. To znači da ovo biti najjača provera koju bi Jovana trenutno mogla da ima, ali to nju neće sprečiti da pruži svoj maksimum.

- Na Svetski kup idem iz punog treninga. Nisu mi previše bitne te trke - u mojoj konkurenciji je prijavljeno sedam čamaca i najveći konkurent je veslačica iz Austrije - a očekujem da ću se boriti za medalju. Nadam se dobrom veslanju i najviše ću videti na tim trkama koliko sam se oporavila i od nedavnih kvalifikacija za Tokio i od Evropskog prvenstva. U svakom slučaju, Olimpijske igre su cilj ove godine, i od ovog takmičenja imam još dva meseca za podizanje forme - ističe Arsićeva.

Prava provera stiže na red u drugoj polovini maja, kada je na programu II Svetski kup u Švajcarskoj.

- Za tri nedelje me očekuje Svetski kup u Lucernu i volela bih dobro da se spremim za to, jer će tamo konkurencija biti znatno jača. Učestvovaće skoro sve devojke koje su se kvalifikovale za Olimpijske igre, a to je onda prava prilika za proveru forme - zaključila je Jovana Arsić.

Bilo je planirano da u Zagreb, na prvu regatu Svetskog kupa, putuje i naš olimpijski dvojac bez kormilara, u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković. Međutim, ovde je došlo do promene plana.

- Posle analize prijava, ustanovili smo da je takmičenje malog obima, da nema puno čamaca i da nije velika konkurencija. Izvršili smo procenu i, u dogovoru sa stručnim savetnikom Veslačkog saveza Srbije Đovanijem Postiljoneom, doneo sam odluku da preskočimo prvi Svetski kup, čime je, kada se i trenutna epidemiološka situacija uzme u obzir, smanjena i mogućnost zaražavanja sportista koronavirusom - ističe trener našeg dvojca Nikola Stojić.

Naši veslači neće ništa izgubiti time što se neće takmičiti u Zagrebu, jer intenzivno traju pripreme za nastavak sezone.

- Cilj je da nastupimo na II Svetskom kupu u Lucernu, u drugoj polovini maja, i da se posle spremamo za Olimpijske igre. Taj program priprema za Tokio je već počeo, po završetku Evropskog prvenstva u Varezeu, a glavni cilj za naredni tromesečni period upravo je nastup na Olimpijskim igrama - zaključio je Nikola Stojić.