DRUGI PIŠU Jovana Arsić za Espreso: Poslednji je Mohikanac i na Olimpijske igre ide po medalju

Portal Espreso nedavno je pisao o našoj najboljoj veslačici, Jovani Arsić. Pošto je ispunila olimpijsku normu u italijanskom Varezeu početkom aprila, Jovana je postala 65. član srpskog tima za Tokio, što je svakako privuklo i pažnju medija.

Jovana Arsić

Jovana Arsić na prošlogodišnjem EP u Poljskoj (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Jedan od njih je i pomenuti portal Espreso, čiji je novinar Vladimir Šuster napisao tekst o boginji srpskog veslanja, koji u nastavku prenosimo u celosti:

"Za oko tri meseca počinju Olimpijske igre!

To je ono pravo, to je esencija sporta, a Srbija će i te kako imati sa kime da se ponosi i za koga da navija. Trenutno naša ekspedicija broji 65 članova, a poslednja u nizu uzdanica koje su se kvalifikovale za Tokio je naša sjajna veslačica Jovana Arsić.
Povodom velikog uspeha sa Jovanom smo imali jedan veoma zanimljiv i vedar razgovor. Pričali smo o mnogim stvarima, a za vas smo izdvojili one najvažnije i najzanimljivije.

Za početak smo se dotakli trenutno najaktuelnije teme, a to su pripreme za Olimpijske igre. Jovanu smo uhvatili odmah posle treninga.

- Trenira se! Pripreme idu dobro - rekla je Arsićeva, a potom nam pojasnila kako tačno tempira formu:

- Pre Igara imam dva takmičenja, Svetski kup u Zagrebu, a zatim i u Lucernu. Tu nemam preterane rezultatske ambicije, već trke želim da iskoristim za tempiranje forme za Tokio. Cilj je da tamo budem na maksimumu!

Pitali smo je i da li je uzbuđena zbog svega...

- Bila sam uzbuđena samo jedan dan - odgovara kao iz topa i pojašnjava:

- Sam odlazak ne predstavlja uzbuđenje, već borba za medalju. Idem tamo da veslam za sebe i svoju zemlju. Lično, od toga nemam ništa, imaću samo ako osvojim medalju haha - šali se naša sagovornica.

Jovana Arsić

U Tokiju hoće da se bori za medalju (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Dotakli smo se i ambicija na najvećoj sportskoj smotri sveta.

- Idem u Tokio da osvojim medalju! Gde god da učestvujem uvek idem na medalju, ali uspeh ne zavisi samo od takmičara, već i od brojnih drugih faktora. Sitnice često odlučuju - priča nam Jovana.

Sa epidemijom korone se nikad ne zna, ali Arsićeva nema sumnje.

- Igre sigurno neće biti otkazane opet, nemam strah. Zvanično je potvrđeno. A i da ih otkažu, nećemo ići, šta da se radi - kaže ona.

Takođe smo od Jovane čuli jednu na prvi pogled neverovatnu informaciju. Naime, u njenom sportu manjka žena, pa je ona tako, nažalost, svojevrstan "poslednji Mohikanac".

- Volela bih da se popularizuje veslanje kao sport u Srbiji i da se više mladih uključi, jer manjkamo, pogotovo sa ženama. Trenutno sam jedina aktivna internacionalna takmičarka u Srbiji. Put je trnovit, ali još uvek postoji nada da će biti bolje - kaže Jovana i otkriva šta je to njoj najlepše u vezi sporta:

- Iskreno, ono što me najviše vezuje za veslanje je svakodnevno vreme provedeno u prirodi, druženje i bezbroj prijatelja koje sam upoznala. To je neprocenjivo!

A kako je sve to počelo?

- Počela sam da treniram u šestom razredu osnovne škole. Drugarica me je dugo nagovarala da dođem na trening i na kraju sam popustila i otišla. Od tada više nisam želela da izađem iz čamca. Bila je to ljubav na prvi pogled!

Sudbina ju je iz Zrenjanina dovela u Beograd...

- Od 2014. sam u Beogradu, a u Crvenoj zvezdi sam od 2017. godine. Pre toga sam veslala za Zrenex, ali tek kada sam došla u Beograd počela sam ozbiljno da se bavim veslanjem.

Jovana Arsić

Iz Zreneksa prešla u Crvenu zvezdu (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Ipak, desi se da stvari ne idu uvek po planu. Da nije bilo jedne važne osobe, Jovanu možda na leto ne bismo gledali na Olimpijskim igrama.

- Pomišljala sam da odustanem mnogo puta. Bila sam blizu da dignem ruke od svega 2014. godine, ali tada me je pozvao Svetozar Pavlović da vozim za jednu parišku ekipu i tada mi se vratila ljubav prema sportu. Shvatila sam da treba da pratim svoj osećaj. Tada sam veslala svoje prvo svetsko finale - seća se Arsićeva i pominje još jedno važno ime:

- Veselin Vučićević mi je bio prvi trener, kod njega sam bila deset godina. On je imao veoma veliki uticaj na mene i moju karijeru.

Pitali smo je i ko joj je sada najveća podrška.

- To je moj trener Dušan Kovačević! On je tu za mene i on me gura napred! I prijatelji, kako to zaboravim - rekla je Arseićeva.

Malo smo prokomentarisali i ostale uzdanice Srbije u Tokiju.

- Ne znam ko je sve kvalifikovan. Mislim da će Novak uzeti medalju, od njega se uvek očekuje, a fali mu to zlato u kolekciji. Očekujem od Ivane Španović. Verujem da će biti na maksimumu za OI. Povrede dođu kao odmor za telo. Očekujem uspeh i od naših veslača. Pored mene, tu je i muški dvojac. Takođe, za četiri nedelje mogu da se kvalifikuju i muški skif i muški dubl. Nadam se da će da ostvare normu - kaže Jovana.

Šta drugo da kažemo nego - jedva čekamo!"