Smederevu najviše počasti u Zrenjaninu

U nedelju, 3. marta 2019, u Hali sportova “Kristalna dvorana” u Zrenjaninu održano prvo zvanično domaće veslačko takmičenje u ovoj godini – Prvenstvo Srbije na ergometrima. – Smederevu sa 74 boda prvo mesto u ukupnom plasmanu. – Drugo mesto pripalo Partizanu sa 46 bodova, a treće Crvenoj zvezdi sa 45. – Koordinatori Ilić, Đorđević i Kovačević zadovoljni rezultatima na šampionatu

Veslački klub Smederevo je ukupni pobednik prvog zvaničnog domaćeg veslačkog takmičenja u novoj sezoni – Prvenstva Srbije na ergometrima koje je u nedelju, 3. marta 2019, u organizaciji Veslačkog saveza Srbije i veslačkih klubova Zreneks i Begej 1883, održano u Hali sportova “Kristalna dvorana” u Zrenjaninu. Članovi pobedničkog kluba osvojili su ukupno 74 bodova, 28 više od Partizana kojem je pripalo drugo mesto. Sa 45 bodova Crvena zvezda je šampionat u Zrenjaninu završila kao treća. Pored ova tri kluba bodove u zvaničnim disciplinama na “Ergometrijadi” osvojilo je još šest klubova i to Tamiš (18), Grafičar (15), Danubius 1885 (11), Palić (10), Galeb (9) i Srebrno jezero (5).U kategoriji seniora državni prvak postao je Miloš Vasić iz Partizana sa rezultatom 5:48,50, zvanje vicešampiona priplao je Aleksandru Filipoviću iz Smedereva (5:49.60), dok je bronzu osvojio Martin Mačković iz Palića (5:54.40). U konkurenciji lakih seniora bez premca je ponovo je bio Miloš Stanojević iz Tamiša koji je s rezultatom 6:11.40 ubedljivo stigao do šampionske krune. Srebro je pripalo njegovom klupskom kolegi Mihajlu Atanackovu (6:17.30), dok se bronzom okitio Stefan Leković iz Crvene zvezde (6:28.60). Marko Torbica iz Smedereva s rezultatom 6:15.90 bio je najbolji u kategoriji seniora do 23 godine u kojoj je srebro s vremenom pripalo Nikoli Lončaru iz Partizana (6:19.50), a bronza Konstantinu Šujiću iz Smedereva (6:27.90).

– Imajući u vidu da je za reprezentativce i kandidate za reprezentaciju nastup na Prvenstvu Srbije na ergometrima bio u sklopu redovnog mesečnog testa koji se sastoji od tri dela – 2 km, 6 km i 17 km mogu da budem više nego zadovoljan rezultatima u Zrenjaninu. Iako nisu imali zadatak da vuku 2 km maksimalno svi reprezentativci i kandidati za reprezentaciju koji su učestvovali na šampionatu postigli su svoja najbolja vremena, počev od Vasića koji je s 5:48.50 gotovo ponovio sjajan rezultat od pre mesec dana kada je izveslao 5:47.00, pa sve do Filipovića, Mačkovića, Aleksnadra Beđika, Savića, Slavnića... – kazao je Nebojša Ilić, koordinator sportskog programa za seniore i seniore do 23 godine i dodao – Pripreme nastavljamo u žestokom ritmu. Ukoliko nam vreme budu išlo na ruku u Beogradu bi trebalo da treniramo sve do odlaska u Italiju gde ćemo sredinom aprila učestvovati na jakoj internacionalnoj regati u Piediluku.

U kategoriji juniora državni prvak postao je Veljko Matić iz Partizana s vremenom 6:08.90, novi šampion za kadete je Nemanja Šajatović iz Crvene zvezde (6:29.30), dok se Veljko Kmekić iz Partizana dokopao najsjajnijeg odličja u konkurenciji pionira (3:11.60).

– Prvenstvo Srbije na ergometrima je pokazalo da su juniori i kadeti radili izuzetno dobro tokom zime i da je došlo do velikog skoka u odnosu na prošlu godinu. Čak petorica juniora, od kojih su dvojca u prvoj godini staža u ovoj kategoriji, postigli su bolja vremena od prošlogodišnjeg osvajača zlata na ovom takmičenju. Među njima bi sigurno bio i Kolarević da zbog bolesti nije propustio šampionat u Zrenjaninu. Pored Matića, Jovanovića, Savića, Ratajaca i Stefanovića još 15-tak juniora su imali dobra vremena. Ipka, jasniju i bližu sliku o njihovim mogućnsotima dobićemo nakon zvaničnog testa na vodi 3x4 km koji je na programu poslednjeg vikenda marta. Kada je reč o kadetima Šajatović je postigao rezultat ispod 6:30, a još petorica su vukli ispod 6:40 što su odlična ostvarenja za ovaj uzrast. Oni su dobra osnova za rad i potencijalne medalje na Balkanskom prvenstvu, koje su glavni cilj za kadete u ovoj sezoni. Sve u svemu šampionat u Zrenjaninu obeležio je jako uspešan nastup, pre svega reprezentativnih kandidata, koji nam uliva veliki optzimizam za početak sezone – istakao je Luka Đorđević, koordinator sportskog programa za juniore i kadete – Moram da istaknem ogromno zadovoljstvo što su i na ovom Prvenstvu Srbije na ergometrima, kao i na prethodna dva, učestvovali naši najbolji seniori. To je izuzetno značajno iz razloga što naši mladi veslači i veslačice imaju priliku da na delu vide i da se ugledaju na veslače koji, pored toga što dominiraju u Srbiji, imaju ogromnu ulogu i na međunarodnoj sceni. Sa takvom praksom moramo da nastavimo i u godinama koje slede.

U kategoriji seniorki najbolja je bila Jovana Arsić iz Crvene zvezde koja je trijumfovala s rezultatom 6:49.50. Srebro kod seniorskih veslačica pripalo je Milici Vodogaz iz Grafičara (6:59.50). U kategoriji lakih seniorki zlato je osvojila Ksenia Kaluđerović iz Grafičara s 8:06.60, srebro je prigrabila Nina Lekić iz Palića (8:22.20), a bronzu Nevena Stevanović iz Smedereva (8:45.70). Kod seniorki do 23 godine najuspešnija je bila Ana Miković iz Palića s 7:40.00. Drugo vreme postigla je Anđela Milatović iz Grafičara (8:17.90). Andrijana Mijailović iz Grafičara (7:09.90), Milka Zdjeler iz Smedereva (7:41.10) i Milica Mladenović iz Smedereva (3:37.00) postale su prvakinje države u kategoriji juniorki, kadetkinja, odnosno pionirki.

– Obe seniorke koje su nastupile u ovoj kategoriji premašile su očekivanja. Arsićeva je postigla svoje najbolje vreme imajući u vidu težinu s kojom je nastupila, a uprkos činjenici da se za ovo takmičenje nismo posebno spremali i da je nastupila iz redovnog trenažnog procesa. Oduševila je i Vodogaz koja je tek od ove godine postala deo reprezentativnog programa. Popravila je svoje najbolje vreme za čak 10 sekundi, što je još jedna potvrda kvaliteta i svrsishodnosti sistema rada sa programskim direktorom Saveza, Italijanom Đovanijem Postiljoneom. Juniorke, pre svega Mijailović, ali i Lazić, koje su takođe nedavno boravile na pripremama u Atini, ostvarile su odlična vremena, najbolja koja smo imali u ovoj kategoriji u poslednjih pet-šest godina. U svakom slučaju njih dve su pokazale da mogu da budu stožer ekipe koja bi već ove godine mogla da napravi solidan rezultat na međunarodnoj sceni. Naravno, u slučaju četiri pomenute veslačice tek predstoji veliki posao da evidentnu veliku energiju iz ergometra u narednom periodu prenesemo na brzinu čamca. Presrećan sam i zbog rezultata kadetkinja Zdjelar i Mišljenović koje su bile ubedljive u svojoj kategoriji iako im je ovo prva godina kadetskog staža. Njih dve, kao i trojac Smedereva Mladenović, Stevanovska i Vučić, koje su osvojile prva tri mesta u kategoriji pionirki, predstavljaju pravu budućnost srpskog ženskog veslanja –ocenio je učinak veslačica na Prvenstvu Srbije na ergometrima koordinator sportskog programa za žensko veslanje Dušan Kovačević i dodao – Ovom prilikom čestitam Smederevu na sjajnom rezultatu u Zrenjaninu. Ovaj klub je bio najbolji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, samim tim i u ekipnoj. Mene, kako koordinatora za žensko veslanje, posebno raduje kakoSmederevo radi sa veslačicama, a rezultati sa “Ergometrijade” su najbolja potvrda toga.

U promotivnim kategorijama dubl skula i četverac skula za pionire najbolji su bili Aleksandar Subotić i Stefan Škorić iz Save (3:16.50), te Nikola Oluški, Vuk Muratović, Filip Kuzmanović i Momčilo Stupar iz Danubiusa 1885 (3:35.00), dok su u dubl skulu za pionirke bez premca bile Una Jurišić i Mia Nikočević iz Parizana (4:03.90). Održano je i takmičenje veterana, kao i studenata. Najbolji rezultat među studentima postigao je Kosta Novaković sa Fakulteta sporta u Beogradu (2:59.10). Inače, ovaj fakultet je pobedio u ukupnom plasmanu među studentina sa ukupno 18 bodova. Drugo mesto u konačnom plasmanu studentskog prvenstva priplao je Partizanu sa 15, a treće Tamišu sa 10.

Kompletne rezultate Prvenstva Srbije na ergometrima možete preuzeti OVDE

Konačan plasman Prvenstva Srbije na ergometrima možete preuzeti OVDE 

Ukupan plasman

Plasman

Ime kluba

Broj bodova

1.

Smederevo

74

2.

Partizan

46

3.

Crvena zvezda

45

4.

Tamiš

18

5.

Grafičar

15

6.

Danubius 1885

11

7.

Palić

10

8.

Galeb

9

9.

Srebrno jezero

5