Đerić i Beđik u finalu dubl skula, Slavnić u polufinalu skifa

Srpski čamci uspešno okončali prvi dan Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine, koje je u subotu, 2. septembra 2017, počelo u poljskim Krušvicama. U nedelju od 9,25 č Dušan Slavnić se bori za plasman u finale skifa, a Igor Đerić i Aleksandar Beđik od 13,25 č veslaju za medalju u dubl skulu

Srpski čamci uspešno su okončali prvi dan Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine, koje je u subotu, 2. septembra 2017, počelo u poljskim Krušvicama i koji su obeležili izuzetno loši uslovi za takmičenje. Ubedljivim trijumfom s vremenom 7:07.54 u popodnevnom repesažu Igor Đerić i Aleksandar Beđik su stigli do finala u kojem će se u nedelju od 13,25 časova boriti za evropsku medalju. Mesto među šest najboljih posada iz repesaža, pored Srbije, obezbedili su i čamci Švedske (7:12.01), Litvanije (7:18.36) i Norveške (7:19.29), dok će petoplasirana Austrija (7:24.19) i šestoplasirana Nemačka (7:31.37), veslati u B finalu. U finale, direktno iz kvalifikacija, plasirali su se čamci Slovenije i Grčke.

Đerić i Beđik, kojima je ovo prvi nastup na nekom velikom takmičenju u dubl skulu, od početka repesaža su “pokazali zube”. Već nakon prvih 500 metara imali su gotovo dve sekunde prednosti u odnosu na čamac Švedske, a tu prednost su duplirali na ulasku u drugu polovinu trke. Već tada je bilo očigledno da nemaju pravog takmaca u ovom okršaju, a zaliha od gotovo deset sekundi pred poslednjih 500 metara omogućila im je da u laganom finišu stignu do trijumfa.

– Prvi dan šampionata u Poljskoj obeležili su katastrofalni uslovi na stazi, posebno u prepodnevnom delu programa. Duvao je snažan vetar, koji je podigao velike talase, tako da je bilo kako se ko snađe. Takvi uslovi su posebno loše uticali na ekipe koje su nešto slabije uveslane. U tu grupu, na žalost, spada i naš čamac i samo je to bio razlog što je ubedljivo izgubio od Slovenaca u kvalifikacijama. Ipak, vreme se nešto poboljšalo popodne, Đerić i Beđik su uspeli da uhvate zaveslaj i svoj ritam i ubedljivo su stigli do finala – kazao je trener ovog čamca Aleksandar Ivković  – Po subotnjim rezultatima naš dubl skul biće među favoritima za postolje, a ostaje da se vidi kakvi su Grci jer jedino s njima se nismo trkali u subotu. Ipak, sve će biti otvoreno, jer je reč o finalu. Nadamo se da će uslovi za takmičenje biti bolji nego danas iako su i za sutra najavljeni kiša i vetar.

Dušan Slavnić na svom debitantskom nastupu u skifu na međunarodnoj sceni stigao je do polufinala i u nedelju od 9,25 č će se boriti za veliko finale. U prvoj grupi repesaža naš veslač je zauzeo treće mesto s vremenom 7:51.16 i tako se, sa prvoplasiranim čamcem Danske (7:43.79) i drugoplasiranom Mađarskom (7:49.59), domogao najboljih 12. Iz druge grupe repesaža plasman u polufinale, u koje su se direktno iz kvalifikacija plasirali Bugarska, Belorusija, Rumunija, Litvanija, Ukrajina i Švajcarska, obezbedili su čamci Austrije (7:44.14), Nemačke (7:44.28) i Finske (7:44.90). Slavnić je solidno startovao. Posle prvih 500 metara bio je treći, ali je u drugu polovinu trke ušao kao drugoplasiran. Tu poziciju je imao i na ulasku u poslednjih 500 metara. Ipak, u samom finišu pretakao ga je čamac Mađarske tako da je naš skifista u polufinale otišao kao trećeplasirani iz repesaža.

– Danas nam se desio ogroman peh u kvalifikacijama, budući da su snažni talasi oštetili Slavnićev čamac tako da gotovo i nije veslao tu trku. U repesažu je nastupio sa pozajmljenim skifom a, uprkos tome, uspeo je da stigne do polufinala. Pokušaćemo da do sutra taj čamac što bolje naštelujemo i prilagodimo Slavniću da bi koliko-toliko bio u ravnopravnom položaju sa ostalim veslačima u polufinalu – istakao je Slavnićev trener Dušan Kovačević.