Juniori spremni za planetarni šampionat

Za dva dana u Litvaniji počinje Svetsko prvenstvo za juniore na kojem će boje Srbije braniti Vukašin Pivač u skifu, Danilo Selaković i Aleksa Petrović u dubl skulu, Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković i Aleksandar Izda u četvercu bez kormilara i Anđela Nišević i Nataša Ilić u ženskom dubl skulu. Vukašin Pivač: Na stazi ću reći šta imam. Aleksandar Izda: Verujemo da ćemo pokazati našu pravu vrednost. Aleksa Petrović: Rasterećeni u Trakaiju. Nataša Ilić: Jedini cilj da u Litvaniji izveslamo svoje najbolje trke

Veslačka reprezentacija Srbije poslednjeg dana jula 2017. otputovala je u litvanski Trakai gde će od 2. do 6. avgusta učestvovati na Svetskom prvenstvu za juniore koje će okupiti 742 veslača i veslačica iz 59 zemalja. Naša zemlja će na najvećoj i najjačoj svetskoj smotri za veslački podmladak nastupiti u četiri discipline. Vukašin Pivač će veslati u skifu u kojem je prijavljen najveći broj čamaca, čak 39. Pred put naš skifista je bio kratak i jasan.

– Sve što imam da kažem reći ću na Regatnoj stazi na jezeru Galve u Trakaiju. Spreman sam da pružim svoj maksimum, a videću za koji će plasman to biti dovoljno – kazao je Pivač.

U konkurenciji 21 juniorskog četverca bez kormilara u Litvaniji naći će se i srpska posada Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Aleksandar Izda. Štroker ovog čamca Izda poručio je da će ovaj čamac u Trakaiju pokušati da pobedi sam sebe.

– Verujemo da vredimo i nadamo se da ćemo to pokazati na šampionatu. Iako će konkurencija biti žestoka ne obaziremo se na rivale. Usresređeni smo isključivo na naše veslanje i na to kako da u Trakaiju izveslamo savršene trke – istakao je Izda koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Krefeldu nastupio u skifu – U četvercu se osećam mnogo komtonije i srećan sam što ću u Litvaniji nastupiti u ovom čamcu. Jednostavno, lakše je veslati sa nekim u čamcu jer znaš da je neko odmah uz tebe i da može da te podrži ako i kada dođe do krize.

Dubl skul je jedini naš čamac koji će u Litvaniji nastupiti u nepromenjenom sastavu u odnosu na ovogodišnje Evropsko prvenstvo za juniore. Kao i u Krefeldu činiće ga Danilo Selaković i Aleksa Petrović. Doduše u međuvremenu su zamenili mesta u čamcu tako će u Trakaiju Petrović biti stoker.

– U Litvaniju putujemo potpuno rasterećeni. Jedini zadatak koji smo postavili jeste da damo sve od sebe i da vidimo koliko vredimo u ovom trenutku. Na šampionatu Starog kontinenta smo bili 17, ali mislim da smo od tada dosta napredovali. Doduše u Trakaiju će konkurencija biti znatno jača, prijavljeno je 27 posada, a mislim da će glavni konkurenti za zlato biti evropski prvaci, Nemci Berend i Šhlot – smatra Petrović.

Anđela Nišević i Nataša Ilić će u Litvaniji debitovati na velikoj veslačkoj sceni. Njih dve će nastupiti u ženskom dubl skulu u kojem će za konkurente imati još 27 čamaca. Njih dve su ujedno, iz Pavla Lijeskića iz četverca bez kormilara, jedine iz ove juniorske reprezentacije koje će i dogodine moći da se takmiče u ovoj uzrasnoj konkurenciji.

– Jedino što očekujemo jeste da u Litvaniji izveslamo svoje najbolje trke u dosadašnjim karijerama i da odmerimo svoj kvalitet sa najboljim svetskim juniorkama. S obzirom da smo mlađe za godinu dana od mnogih nama ovo takmičenje služi i kao svojevrsna priprema za narednu godinu kada ćemo ponovo moći da se takmičimo u juniorskoj konkurenciji. Tada će nam se u reprezentaciji priključiti i neke ovogodišnje izuzetno dobre kadetkinje iz naše zemlje pa će biti veća mogućnost za kombinacije čamaca – rekla je Ilićeva, štroker ženskog dubl skula, i dodala – Od rivalki poznajemo jedino čamac Austrije budući da u njemu vesla naša prošlogodišnja reprezentativka Jovana Stanivuk. Vrednost ostalih čamaca videćemo već u kvalifikacijama.

U utorak će biti održan žreb kvalifikacionih grupa, a sve naše posade, izuzev četverca bez kormilara, koji startuje u četvrtak, svoje prve trke u Trakaiju imaće u sredu.