Juniori od srede na velikoj svetskoj pozornici u Trakaiju

U ponedeljak, 31. jula 2017, srpska veslačka reprezentacija kreće put Litvanije gde će od 2. do 6. avgusta učestvovati na Svetskom prvenstvu za juniore. Boje Srbije na poznatoj Regatnoj stazi na jezeru Galve braniće Vukašin Pivač u skifu, Danilo Selaković i Aleksa Petrović u dubl skulu, Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković i Aleksandar Izda u četvercu bez kormilara i Anđela Nišević i Nataša Ilić u ženskom dubl skulu. Treneri se izjasnili” o nastupu svojih čamaca u Litvaniji

Dve nedelje nakon mlađih seniora na najvećoj svetskoj veslačkoj pozornici naći će se juniori koji će na otvorenoj sceni u Trakaiju u Litvaniji pokušati da odigraju svoje najbolje ovogodišnje uloge. Svetsko prvenstvo za juniore počinje u sredu, 2. jula 2017, na poznatoj Regatnoj stazi na jezeru Galve, na kojoj će 6. jula trajati borba za planetrana odličja. Na startnoj liniji na putu ka postolju naći će se 742 veslača i veslačica iz 59 zemalja. Među njima će biti devetoro reprezentativaca Srbije koji će veslati u četiri čamca. Boje Srbije u skifu braniće Vukašin Pivač koji za rivale imati još 38 skifista. Prošle godine Pivač je u Roterdamu bio 24. u ovoj discpilini, dok je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Krefeldu zauzeo šesto mesto u četvercu bez kormilara. Nakon toga vratio se u skif u kojem je bio odličan na Izbornoj regati, obezbedivši sebi svoje mesto na planetranoj smotri.

– Neće biti jednostavno i lako. Prijavljen je ogroman broj čamaca, konkurencija će biti paklena, a na putu ka finalu biće neophodno da se izvesla četiri-pet izuzetno kvalitetnih trka. Jedini Vukašinov zadatak biće da se u svakom trenutku bori do kraja i da pokuša da se u svojoj izlaznoj juniorskoj godini pokaže u svom najboljem izdanju na svetskoj sceni. Za razliku od 2016, kada je i spletnom nekih nepovoljnih okolnosti prošao kako je prošao, sada ima mnogo više iskustva, staza mu je poznata i sve to će, nadam se, povoljno uticati na kreiranje konačnog plasmana – kazao je Vukašinov otac i trener Lazo Pivač.

Četverac bez kormilara Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Aleksandar Izda veslaće u konkurenciji još 20 posada. Sastav ovog čamca je skrojen nakon ovogodišnjeg šampionata Starog kontinenta za juniore u Nemačkoj gde je Izda nastupio u skifu, Mladenović i Tričković u dvojcu bez kormilara, a Lijeskić u četvercu bez kormilara. Inače, izuzev Lijeskića, ostalim članovima ovog čamca 2017. je poslednja u juniorskoj konkurenciji.

– Prezadovoljan sam kako su momci odradili poslednjih mesec i po dana priprema. Uz ogromno požrtvovanje i motiv do neba prilazili su svakom treningu, a posebno me raduje činjenica da tokom tog perioda nismo imali ni najmanji problem sa povredama i bolešću. Samim tim napredak je bio konstantan, počev od prve zvanične trke u ovom sastavu koju su imali na Bledu gde su osvojili srebro. Rezultatski skok je napravljen i na Izbornoj regati, a mislim da su trenutno veoma blizu svog maksimuma, koji će, nadam se, demonstrirati baš u Trakaiju. Konkurencija će biti najteža moguća, tim pre što je prijavljena čak 21 posada, što je, mislim, rekordan broj četveraca bez kormilara na dosadašnjim planetranim šampionatima za juniore. Međutim, ne obaziremo se previše na rivale, a jedini fokus će nam biti na to kako da ono što smo radili na treninzima “prepišemo” na stazi. To je jedino što možemo da kontrolišemo, a ako uspemo u tome verujem da dobar rezultat neće izostati – istakao je trener teškog četverca Goran Todorović.

Danilo Selaković i Aleksa Petrović su na velikoj veslačkoj sceni debitovali ove godine na Evropskom prvenstvu za juniore u Krefeldu gde su zauzeli 17. mesto u dubl skulu. U Trakaiju će nastupiti u istom čamcu, ali sa promenom, pošto će, za razliku od Nemačke, Petrović ovoga puta biti štroker. U Litvaniji u dubl skulu prijavljenjo je 27 čamaca.

– Selaković i Petrović su bez ikakvih problema odradili ceo pripremni period, a znatno su brži u odnosu na Evropsko prvenstvo. U međuvremenu zamenili su mesta u čamcu, a kombinacija sa Petrovićem na štrokeru se pokazala kao bolja. S obzirom da ih u Litvaniji očekuje mnogo jača konkurencija nego što je bio slučaj u Nemačkoj svaki plasman bolji od onoga u Krefeldu za njih bi, u ovom trenutku, bio uspeh – rekao je trener ovog čamca Aleksandar Smiljanić.

Anđela Nišević i Nataša Ilić će činiti jedinu žensku srpsku posadu na šampionatu u Trakaiju. Nastupiće u dubl skulu gde je prijavljeno 28 čamaca. Ovo će im ujedno biti debi na velikoj veslačkoj sceni, pošto nisu učestvovale na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore. Takođe, uz Lijeskića jedine su iz reprezentacije koje će i dogodine moći da se takmiče u juniorskoj konkurenciji.

– Sa Niševićevom i Ilićevom sam radio protekle tri nedelje. Za to vreme mislim da su se mnogo poboljšale u tehničkom smislu što je donelo i ubrzanje. Radi se o mladim i perspektivnim veslačicama, koje nemaju nikakvog iskustva na velikim veslačkim takmičenjima. Upravo zbog toga iluzorno je pričati o rezultatskim očekivanjima, a smatram da će ovaj šampionat za njih dve bi biti, pre svega, sjajno iskustvo za narednu godinu, kada će ponovo moći da se ogledaju na juniorskoj sceni – “podvukao” je trener Goran Todorović.

Naša reprezentacija put Litvanije kreće u ponedeljak. U utorak će biti održan žreb kvalifikacionih grupa, a sve naše posade, izuzev četverca bez kormilara koji startuje u četvrtak, svoje prve trke u Trakaiju imaće u sredu.