Pivač i Mačković pobedom krenuli u odbranu titule

Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković trijumfovao u svojoj grupi kvalifikacija i tako se direktno plasirao u polufinale Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Plovdivu. Ženski dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić treći u repesažu, pa će u subotu veslati za plasman od sedmog do 12. mesta. U petak Đorđe Urukalo i Dimtrije Ibročić veslaju u repesažu za polufinale dubl skula, Nikola Selaković u četvrtfinalu skifa za lake veslače, a Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić u polufinalu četverca bez kormilara

Dvojac bez kormilara Milica Slijepčević, Ljiljana Jošić nije uspeo da se, na svom debitantskom nastupu na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine, plasira u finale. Naš jedini čamac u konkurenciji veslačica na planetranom šampionatu za mlađe seniore u Plovdivu u četvrtak, 20. jula 2017, s vremenom 7:34.37 zauzeo je treće mesto u repesažu i tako ostao prvi ispod crte za veliko finale. Prva dva mesta pripala su čamcima Danske (7:27.10) i Rumunije (7:31.40), dok će četvrtoplasirana Nemačka (7:39.41) i petoplasirana Italija (7:44.30), poput Srbije, u subotu od 15,10 č veslati u B finalu. Naše reprezentativke su prvu četvrtinu trke završile kao treće, sa oko sekundu i po zaostatka za čamcem Nemačke koji je bio drugi. U tim trenucima Rumunija se već osamila na prvom mestu. Na prolasku kroz prvu “hiljadarku” Slijepčevićeva i Jošićeva su ostale treće, s tim što tada na drugo mesto probio čamac Danske, s kojim je krenula žestoka borba za poziciju koja je vodila u finale. Međutim, danski čamac je odbio napad i na ulasku u poslednjih 500 metara digao prednost na gotovo četiri sekunde. Na kraju su Dankinje pretekle i Rumuniju, ali je naša posada ostala na trećem mestu. Iz prve grupe repesaža u finale plasirale su se posade Čilea (7.23.69) i Rusija (7:29.16). Inače, to je ranije pošlo za rukom ženskim dvojcima bez kormilara SAD i Australije, koji su trijumfovali u svojim grupama kvalifikacija u sredu.

Pored ženskog dvojca bez kormilara, na šampionatu u Bugarskoj u četvrtak su nastupila još tri srpska čamca. Branioci titule Viktor Pivač i Martin Mačković odlično su otvorili takmičenje u Bugarskoj. Srpski dvojac bez kormilara s ukupno drugim vremenom čitavih kvalifikacija – 6:20.14 trijumfovao je u prvoj grupi kvalifikacija i tako se, uz drugoplasiranu Austriju (6:21.83) i trećeplasiranu Veliku Britaniju (6.22.65), direktno plasirao u polufinale (subota, 10,30 č). Južnoafrička Rebublika je bila četvrta (6:24.59), a Ukrajina peta (7.13.70) i one će priliku za proboj među 12 najboljih tražiti kroz sutrašnji repesaž. Iz druge grupe kvalifikacija direktno u polufinale plasirali su se čamci Francuske (6:20.06), Rumunije (6:25.50) i Nemačke (6:28.80), a iz treće posade SAD (6:25.38), Holandije (6:25.64) i Moldavije (6:38.31). Pivač i Mačković su posle prvih 500 metara bili drugi, tik iz posade Južnoafričke Republike. Na ulasku u drugu polovinu trke pali su na četvrto mesto, ali je zaostatak za vodećom trojkom, koju su činili čamci Južnoafričke Republike, Austrije i SAD, bio minimalan. Videvši da je vrag odneo šalu naši momci su pojačali ritam, stabilizovali čamac i u narednih 500 metara izbili na drugo mesto. Sam finiš apsolutno je protekao u znaku srpskog dvojca. Na 300 metara pred cilj postao je lider trke, a taj epitet je suvereno čuvao i sačuvao do kraja.

Za razliku od dvojca, srpski dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Ibročić priliku za polufinale moraće da traži kroz repesaž u petak od 8,20 č. Naš čamac je s vremenom 6:40.87 zauzeo četvrto mesto u četvrtoj grupi kvalifikacija iz koje je među 12 najboljih direktno prošao samo čamac Francuske (6:14.84). Poput srpskog dubl skula iz ove grupe kvalifikacija u repesaž su otišle i posade Slovenije (6:26.51), Italije (6:30.23) i SAD (6:51.45). Urukalo i Ibročić su očigledno je u kvalifikacijama izveslali jednu taktičku trku, s ciljem da sve karte u partiji za plasman u polufinale sačuvaju za repesaž. Posle prvih 500 metara bili su četvrti, a na toj poziciji su veslali sve do kraja. Direktno u polufinale iz prve grupe kvalifikacija plasirao se čamac Velike Britanije (6:08.65), iz druge posada Litvanije (6:07.57), a iz treće Belgija (6:14.72).

Nikola Selaković se plasirao u četvrtfinale skifa za lake veslače pošto je s rezultatom 7:22.16 osvojio drugo mesto u svojoj grupi repesaža pa će u petak od 8,55 č veslati za proboj u polufinale. Pored našeg “lakića” iz ove grupe repesaža među 24 najbolja čamca otišla je i Južnoafrička Republika (7:16.90), dok će SAD (7.27.13), Egipat (7:28.14) i Paragvaj (7:30.80) veslati za plasman od 25. do 34. mesta. Selaković, koji u Plovdivu prvi put učestvuje na nekom velikom takmičenju u skifu, dobro je startovao i posle prvih 500 metara bio je drugi. S tim plasmanom je ušao u drugu polovinu trke, ali ga je ubrzo nakon toga pretekao čamac SAD. Upravo se između obe dvojice skifista vodila najljuća bitka na stazi. Ipak, Selaković je na 300 metara do cilja slomio rivala iz Amerike i stigao do mesta koje je vodilo među 24 najbolja čamca. Iz prve grupe repesaža u četvrtfinale su se plasirali čamci Uzbekistana (7:11.86) i Norveške (7:13.37), a iz treće. Četvrtfinale direktno iz kvalifikacija obezbedili su čamci Slovenije, Nemačke, Grčke, Austrije, Švedske, Meksika, Tajlanda, Italije, Tunisa, Turske, Ukrajine, Slovačke, Belgije, Novog Zelanda, Brazila, Češke i Kipara.

Pored dubl skula Urukalo, Ibročić i skifiste za lake veslače Selakovića koji će veslati u repesažu, odnosno u četvrtfinalu, u petak na stazu izlaze i Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić. Naš teški četverac, koji se direktno iz kvalifikacija plasirao među 12 najboljih svetskih posada, od 17 časova će se sa posadama Nemačke, Velike Britanije, Australije, Litvanije i Južnoafričke Republike boriti za finale šampionata. U drugoj grupi polufinala su Italija, Španija, Austrija, Holandija, Švajcarska i SAD.

– Postoji nekoliko stvarčica koje nismo sproveli u delo na startu šampionata iako je plasman u prvoj trci u Plovdivu bio zadovoljavajući. U sutrašnjem polufinalu moraćemo da pokažemo više od onoga u kvalifikacijama ukoliko želimo da dođemo do trke za medalju u Bugarskoj – kazao je trener ovog čamca Aleksandar Ivković.

 

Satnica srpskih čamaca na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu u petak, 21. jula

Repesaž– Dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Ibročić – SRBIJA, Holandija, Bugarska, Tajland – 8,20 č (prva dva čamca ide u polufinale, ostali u polufinale C/D)

Četvrtfinale – Skif za lake veslače Nikola Selaković – Švedska, Tajland, Tunis, Češka, Čile, SRBIJA – 8,55 č

Polufinale – Četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić – Nemačka, SRBIJA, Velika Britanija, Australija, Litvanija, Južnoafrička republika – 17 č