Pet domaćih posada na Svetskom kupu u Beogradu

Na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu koji će od 5. do 7. maja biti održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru boje Srbije će braniti pet posada skif Marko Marko Marjanović, skif za lake veslače Miloš Stanojević, dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić, dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić i četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić

Za tačno nedelju dana na Regatnoj stazi na Savskom jezeru u Beogradu počinje Svetski kup u veslanju, prvi od tri koja će se održati ove godine. Za medalje na Adi Ciganliji boriće se veslači i veslačice iz 26 zemalja – Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Belorusije, Brazila, Bugarske, Hrvatske, Kube, Češke, Španije, Estonije, Velike Britanije, Mađarske, Republike Irske, Litavnije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovenije, Švajcarske, Slovačke, Tunisa, Ukrajine, SAD i naravno Srbije. Boje naše zemlje braniće ukupno desetorica reprezentativaca u pet čamaca. Marko Marjanović će veslati u skifu (prijavljen 21 čamac), Miloš Stanojević u skifu za lake veslače (18), Nenad Beđik i Miloš Vasić u dvojcu bez kormilara(14), Petar Jovanović i Marko Jošić u dubl skulu za lake veslače (16), a Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić u četvercu bez kormilara (12). Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 4. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 6. maja, a A i B finala u nedelju.

Inače, predstojeći Svetski kup biće sedmo veliko međunarodnoj takmičenje koje se održava u Beogradu i na Adi Ciganliji. Pre ovog takmičenja naš glavni grad je bio poprište Evropskog prvenstva za seniore 1932, Svetskog prvenstva za juniore 1978, Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine 2003, Svetskog studentskog prvenstva 2008, Svetskog kupa 2012. i Evropskog prvenstva za seniore 2014. Zajednički imenitelj za svih šest pomenutih događaja jeste da se Beograd kao domaćin pokazao u najlepšem svetlu i da su ga učesnici ovih događaja uvek napuštali puna srca. O tome svedoče mnogobrojne pohvale koje su na račun organizatora upućivali kako sami takmičari i treneri tako i najviši tadašnji poslenici svetskog veslanja. Iako su se države menjale Beograd i Ada Ciganlija su uvek bili na visini zadatka širom srca prihvatavši sve goste iz sveta u jedinstvenoj oaza veslačkog sporta.