Viktor Pivač doveo Vašington do titule na čuvenoj regati u Bostonu

Osmerac Univerziteta Vašington u kojem je štroker bio naš reprezentativac Viktor Pivač pobedio na 52. Head Of The Charles regati koja je 22. i 23. oktobra 2016. održana na reci Čarls u Bostonu. Berkliju Martina Mačkovića drugo mesto, Aleksandar Marinkovski i Luka Miladinović peti sa Univerzitetom Boston

Boston je 22. i 23. oktobra 2016. bio domaćin čuvene, ujedno i najveće svetske, regate „Head Of The Charles“ koja je ove godine u Bostonu održana po 52. put (prva održana 1965). U žestokoj konkurenciji 2.256 čamaca iz 820 klubova i oko 8.000 takmičara i takmičarki briljirali su i srpski veslači braneći boje svojih univerziteta koji su iza sebe ostavili brojna velika imena svetskog veslanja. U najprestižnijoj i najznačajnijoj trci, univerzitetskih osmeraca, trijumfovao je čamac Vašingtona koji je sa štrokerske pozicije predvodio Viktor Pivač, ovogodišnji svetski prvak u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Roterdamu. Posada ovog univerziteta stazu na reci Čarls dužine od 4.800 metara (tri milje), čiji je start kod Univerzitet Boston, a cilj nakon čuvenog mosta Eliot blizu univerziteta Nortistern, izveslala je u vremenu 14:48.253.

Drugo mesto s rezultatom 14:56.055 pripalo je osmercu Univerziteta Berkli u kojem je veslao Martin Mačković, Pivačev reprezentativni partner iz dvojca bez kormilara koji je ove godine osvojio svetsko zlato. U ovoj konkurenciji, u kojoj se takmičilo čak 26 čamaca, naši reprezentativci Luka Miladinović i Aleksandar Marinkovski su braneći boje osmerca Univerziteta Boston osvojili su peto mesto s vremenom 15:09.260.

Inače, „Head Of The Charles“ je, uz Bostonski maraton, najveći sportski događaj u ovom gradu. U dva dana regate ceo Boston je u znaku veslanja, a sam događaj uživo prati više stotine hiljada gledalaca. Pored trka univerzitetskih čamaca u kojima veslaju aktivni studenti u programu „Head Of The Charles“ su i brojne trke u kojima se takmiče veslači koji su završili univerziteta, a koji su ili bivši ili i dalje aktivni veslači. Tako, su se u trci osmeraca alumni klubova takmičili i naš sadašnji i bivši reprezentativac Marko Marjanović i Ivan Smiljanić. Oni su branili boje Alumni kluba „Friends of California Men's Crew“, koji okuplja bivše studente Univerziteta Berkli, zauzevši 17. mesto s vremenom 15.52.76, u konkurenciji 50 čamaca.