Bogičević i Stanojević šesti na svetu

Naši reprezentativci Dušan Bogičević i Miloš Stanojević zauzeli su šesto mesto na Svetskom prvenstvu u obalnom veslanju (World Rowing Coastal Championships) u disciplini dubl skul koje je od 20. do 22. oktobra održano u Monaku

Dušan Bogičević i Miloš Stanojević ostvarili su izvanredan rezultat na Svetskom prvenstvu u obalnom veslanju (World Rowing Coastal Championships) koje je od 20. do 22. oktobra 2016. održano u Monaku i na kojem je Srbija prvi put, u 12-godišnjoj istoriji ovog takmičenja, imala predstavnike. U finalu discipline dubl skul, u kojoj je bilo prijavljeno čak 75 posada, naš čamac je osvojio šesto mesto s vremenom 26:01.92. Svetski prvaci su postali Španci, braća Noe i Antonio Guzman del Kastiljo (25:29.59), srebro je pripalo Italijanima Lorencu Todesku i Pijeru Sfiligiju (25:35.23), a bronza Gispeu Albertu i Kventinu Antogeliju iz Monaka (25:37.54). U finalnoj trci nastupio je 21 čamac koji se kroz kvalifikacije u petak probio do okršaja za odličja (naša posada je trijumfovala u drugoj grupi kvalifikacija s 17:30.55). Četvrta u finalu je bila posada Italije 1, peta Francuska 1, a posle Srbije kroz cilj su redom prošli Grčka 1, Italija 10, Italija 3, Ukrajina 2, Francuska 19, Francuska 2, Francuska 3, Italija 4, Francuska 8, Francuska 4, Francuska 16, Italija 9, Velika Britanija 1, Španija 2 i Hrvatska 1.

– Ne možemo da budemo nezadovoljni plasmanom bez obzira što znamo da smo mogli mnogo bolje u finalu. Budući da nemamo svoj coastal čamac dobili smo ga na licu mesta od organizatora. U kvalifikacijama smo imali odlično našptelovan čamac i to je značlano doprinelo da budemo na izuzetno visokom nivuo. U finalu nam je zapao drugi čamac koji je bio znatno lošije naštelovan, a to smo osetili čim smo seli u njega. Od početka trke smo se mučili, svaki svaki put kada smo spuštali vesla u vodu imali smo osećaj da udaramo u beton. Ipak, nemamo za čim da žalimo, dali smo sve od sebe i na kraju osvojili šesto mesto. Sve u svemu ovo je izuzetno iskustvo. Prvi put u karijerama Bogičević i ja smo veslali na ovakoj veslačkoj trci i zaista smo uživali ova tri dana u Monaku – kazao je Miloš Stanojević i dodao – Na Svetsko prvenstvo u obalnom veslanju otišli smo slučajno, a velike zasluge za to ima kompanija „Zepter“ koja je bila sponzor našeg puta u Monako. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i Veslačkom klubu Monako koji nam je pružio svu neophodnu pomoć prilikom boravka u ovom gradu.

Ovom prilikom Veslački savez Srbije zahvaljuje se kompaniji „Zepter“ na pomoći u učešću prve srpske posade na Svetskom prvenstvu u obalnom veslanju (World Rowing Coastal Championships).

Inače, takmičenja u obalnom veslanju se održavaju na otvorenom moru, po talasima. Nema ravne staze kao u klasičnom veslanju, već se vesla u trouglu oko bova, slično kao u jedrenju. Pritom ne dolazi toliko do izražaja snaga i izdržljivost već tehnika, snalažljivost i spretnost na moru. Čamci su u obalnom veslanju su teži, čvršći i širi. Pored dubl skula takmičenje se organizuje i u disciplinama skif i četverac skul sa kormilarom. Od 2005, pod okriljem Svetske veslačke federacije (FISA), svake godine se održavaju svetska prvenstva, a najviše uspeha do sada imali su takmičari Francuske i Italije.