Bogičević i Stanojević za istoriju

Od 21. do 23. oktobra 2016. u Monaku će biti održano Svetsko prvenstvo u obalnom veslanju (World Rowing Coastal Championships), a prvi put u istoriji ovog takmičenja učestvovaće i jedan čamac iz Srbije dubl skul u kojem će veslati Dušan Bogičević i Miloš Stanojević

Monako će od 21. do 23. oktobra 2016. biti domaćin Svetskog prvenstva u obalnom veslanju (World Rowing Coastal Championships), koje se pod potronatom Svetske veslačke federacije (FISA) neprekidno održava od 2005. Šampionat u Monaku biće istorijski za srpsko veslanje budući da će naša zemlja prvi put učestovati na ovom takmičenju. U disciplini dubl skul nastupiće i srpski čamac u sastavu Dušan Bogičević, Miloš Stanojević koji će se za što bolji plasman boriti sa još 74 posada.

Takmičenja u obalnom veslanju se održavaju na otvorenom moru, po talasima. Nema ravne staze kao u klasičnom veslanju, već se vesla u trouglu oko bova, slično kao u jedrenju. Pritom ne dolazi toliko do izražaja snaga i izdržljivost već tehnika, snalažljivost i spretnost na moru. Čamci su u obalnom veslanju su teži, čvršći i širi. Pored dubl skula takmičenje se organizuje i u disciplinama skif i četverac skul sa kormilarom. Ubedljivo najuspešniji u ovoj vrsti veslanja do sada su bili Francuzi i Italijani, a ovaj sport ima sve više poklonika širom sveta.