Trka juniorskih osmeraca obeležila prvi dan šampionata

U subotu, 24. septembra 2016, na Adi Ciganliji održan prvi dan Prvenstva Srbije u kojem su se za titule državnih prvaka borili veslači i veslačice u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji. U nedelju okršaji seniora i kadeta

U subotu, 24. septembra 2016, na regatnoj stazi na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održan je prvi dan Prvenstva Srbije, najjačeg i najznačajnijeg domaćeg takmičenja. Za titule državnih prvaka borili su se veslači i veslačice u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji. Viđeno je mnogo zanimljivih i neizvesnih trka, a srpsko veslanje se još jednom pokazalo u najlepšem svetlu.

Državni prvaci postali su Aleksandar Grbić (Crvena zvezda) u skifu za pionire (rezultat u finalu 3:55.71), Branislava Ivkov (Čurug) u skifu za pionirke (4:21.96), Nikola Kolarević i Ognjen Srbinović (Grafičar) u dubl skulu za pionire (3:36.60), Mila Milentijević i Iva Zubelić (Palić) u dubl skulu za pionirke (3:53.83), Petar Šavrljuga, Nikola Ristić, Stefan Lungulović i Jovan Nikolić (Crvena zvezda) u četverac skulu za pionire (3:12.56), Natalija Jočin, Maša Grubor, Lena Tatić i Milica Lazović (Danubius 1885) u četverac skulu za pionirke (3:47.98), Vasilije Popović, Aleksandar Marković, Petar Simeunović, Marko Anđelković i kormilar Luka Mladenović (Partizan) u četvercu sa kormilarom za pionire (3:32.87), Đorđe Regodić, Andrej Dašić, Ranko Samardžija, Tihomir Vlajić, Vuk Švabić, Mihajlo Božinović, Miloš Stanišić, Strahinja Marković, kormilar Uroš Ugrenović (Sava) u osmercu za pionire (3:14.99), Aleksandar Izda (Danubius 1885) u skifu za juniore (7:22.89), Jovana Stanivuk (Čurug) u skifu za juniorke (8:14.44), Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić (Danubius 1885) u dubl skulu za juniore (6:35.40), Jovana Stanivuk i Aleksandra Stojšić (Čurug) u dubl skulu za juniorke (7:41.10), Radoš Milićević i Aleksa Popović (Crvena zvezda) u dvojcu bez kormilara za juniore (6:59.86), Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić (Partizan) u četverac skulu za juniore (6:23.82), Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić (Partizan) u četvercu bez kormilara za juniore (6:34.77), Dušan Kostić, Nikola Petrović, Luka Ristić, Boris Dimitrijević, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, Veljko Milovanović, Alekas Popović i kormilar Boško Kostić (Crvena zvezda) u osmercu za juniore (6:02.39).

– Prvi dan državnog šampionata u potpunosti je ispunio očekivanja i svi ljubitelji veslanja u našoj zemlji mogli su da uživaju u svim čarima ovog sporta. Posebno su se istakli juniori Partizana Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić koji su osvojili zlata u četvercu bez kormilara i četverac skulu, kao i srebro u osmercu. Sjajni su bili i njihovi vršnjaci iz Danubiusa 1885 Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić koji su trijumfovali u dubl skulu sa odličnim vremenom 6:35.40. Velike pohvale zaslužuje i dvojac bez kormilara Galeba Marko Prodanović, Todor Stanković. Iako kadeti po godištu s odličnim vremenom od 7:01.17 osvojili su srebro u juniorskoj konkurenciji u trci u kojoj je zlato pripalo dvojcu Crvene zvezde Radoš Milićević, Aleksa Popović. Poslastica dana bila je fenomenalna trka juniorskih osmeraca u kojoj je trijumfovao čamac Crvene zvezde, ispred posada Partizana i Danubiusa 1885. Odlučio je foto finiš, a tri prvoplasirana čamca su prošla kroz cilj u jednoj sekundi. Svi zaslužuju pohvale za veliku borbenost i sjajno veslanje, a zaista je bilo uživanje posmatrati borbu za odličja čamaca u ovoj prestižnoj disciplini – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Prvog dana održana je i trka studentskih osmeraca u kojoj je najbolji bio čamac Partizana i Save Mihajlo Micić, Matija Janković, Igor Nikolić, Igor Špagnut, Ilija Marković, Filip Živković, Nikola Roganović, Nenad Radonjić, kormilar Luka Mladenović (6:27.39), kao i trka veterana. Drugog dana za medalje će se boriti seniori i kadeti. Sastanak regatnog odbora je u 9 časova, kvalifikacije počinju sat ivremena kasnije, dok su finalne trke od 12 časova.

Kompletne rezultate prvog dana Prvenstva Srbije možete preuzeti OVDE