Pivač i Mačković u finalu, Jošić i Jovanović u polufinalu

U nedelju, 21. avgusta 2016, u Roterdamu počeo Svetsko prvenstvo za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore. Solidan učinak naših mlađih seniora na startu dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković direktno u finalu, dubl skul za lake veslače Marko Jošić, Petar Jovanović direktno u polufinalu, četverac sa kormilarom Nikola Cvijetić, Aleksandar Marinkovski, Uroš Marinković, Lazar Lazović, kormilar Boško Kostić i četverac bez kormilara Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić u repesažima

U nedelju, 21. avgusta 2016, u Roterdamu počelo je Svetsko prvenstvo za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore na kojem će se do 28. avgusta za medalje boriti 1.900. veslača i veslačica u 384 čamaca. Prvog dana šampionata na programu su bile kvalifikacione trke u konkurenciji mlađih seniora u kojoj boje naše zemlje brani četiri čamca. Viktor Pivač i Martin Mačković plasirali su se u finale već iz kvalifikacija čime su sebi „kupili“ čak četiri dana pauze pred naredni, ujedno i najbitniji, okršaj u Roterdamu, za svetska odličja. Naš dvojac bez kormilara s vremenom 6:48.29 zauzeo je drugo mesto u prvoj grupi kvalifikacija i tako sa prvoplasiranom SAD (6:41.05) obezbedio učešće u velikom finalu koja je na programu 26. avgusta u 15,15 č. Treće, četvrto i peto mesto pripala su posadama Južnoafričke Republike (6:52.81), Italije (6:53.86) i Grčke (7:06.18) i one će drugu priliku za plasman među šest najboljih pokušati da iskoriste u repesažu. Pivač i Mačković su od samog starta izbili na drugo mesto, iza SAD, a tu poziciju rutinski su čuvali i sačuvali sve do kraja. Iz druge grupe kvalifikacija u finale su otišli čamci Francuske (6:45.59) i Austrije (6:45.98).

– Uslovi na stazi su bili izuzetno loši. Od jutros u Roterdamu pada kiša, s i čestim pljuskovima. Bilo je teško veslati, ali uprkos svemu naši momci su ostvarili cilj i direktno se plasirali u finale. To što nisu pobedili manje je važno u ovom trenutku. Bitno je da se nisu mnogo potrošili i obezbedili sebi dovoljno vremena za odmor i za pripremu finalne trke. Nastojaćemo da naredna četiri dana iskoristimo na najbolji način i da u borbi za odličja budemo na najvišem mogućem nivou – kazao je trener ovog čamca Lazo Pivač.

I Marko Jošić i Petar Jovanović odlično su startovali u Roterdamu. Naš dubl skul za lake veslače s vremenom6:33.90 bio je drugi u drugoj grupi kvalifikacija i tako se direktno plasirao u polufinale koje je na programu u utorak, 23. avgusta, od 16,50 č. Pored našeg čamca plasman među 12 najboljih iz ove grupe kvalifikacija izborila je i prvoplasirana Slovačka (6:33.69), dok će Belgija (6:38.69), SAD (6:40.16) i Švajcarska (6:47.56) veslati u repesažu. Jošić i Jovanović su odlično startovali i odmah izbili na čelo. Prvo mesto su imali na prolasku kroz 500, 1.000 i 1.500 m. Ipak, u poslednjoj četvrtini trke prestigao ih je čamac Slovačke koji je kroz cilj prošao sa svega 21 stotinkom prednosti. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale plasirale su se Fracuska (6:30.41) i Italija (6:32.89), iz treće Španija (6:27.07) i Južnoafrička Republika (6:34.13), a iz četvrte Nemačka (6:32.69) i Danska (6:36.36).

– Jošić i Jovanović su izveslali trku po dogovoru u mnogo teškim uslovima na stazi. Snašli su se odlično, tehnički bili na dobrom niovu i zasluženo su se našli u polufinalu. Imamo dan pauze pred okršaje za finale. Sutra ćemo saznati imena protivnika u polufinalu, a očekujem od momaka da u toj trci izveslaju maksimalno i da pokažu ono što su i na treninzima – istakao je trener dubl skula za lake veslače Radivoj Mijatov.

Četverac sa kormilarom Nikola Cvijetić, Aleksandar Marinkovski, Uroš Marinković, Lazar Lazović, kormilar Boško Kostić nije uspeo da se direktno plasira u finale (25. avgust, 16,15 č) pošto je s vremenom 6:21.60 zauzeo peto mesto u prvoj grupi kvalifikacija iz koje je među šest najboljih prošao samo prvoplasirani čamac Italije (6:16.64). Drugi Novi Zeland (6:18.55), treća Francuska (6:18.95), četvrta Nemačka (6:21.38) i šesta Belorusija (6:27.89) će se, poput našeg čamca, za finale boriti u repesažu koji je na programu u ponedeljak, 22. avgusta, od 11,10 č. Naši momci, kojima je ova trka bila debitantska na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine, odlično su startovali. Posle prvih 500 metara bili su za smo tri stotinke lošiji od Italijana koji su držali čelnu poziciju. Drugo mesto naš čamac je imao i na ulasku u drugu polovinu trke. Međutim, tada je prednost Italije već bila gotovo dve sekunde. Naši su spustili gas, pali na petu poziciju, što je bio njihov i plasman na kraju trke. Iz druge grupe kvalifikacija direktno u finale plasirala se Australija (6:17.52).

– Dobra trka. Momci su krenuli jako i angažovano od starta, vodili skoro do pola trke. U srednjem delu je došlo do pada, tu su ostale ekipe napravile malu razliku, a tako je i ostalo do kraja. Bila je ovo prva trka na šampionatu i siguran sam da će sutra u repesažu biti mnogo bolje – rekao je trener četverca sa kormilarom Miloš Tomić.

Poput četverca sa kormilarom i Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić i Zoran Rajić, debitanti na planetarnom šampionatu za mlađe senore, priliku za plasman u nastavak takmičenja tražiće u repesažu, koji je na programu u ponedeljak, 22. avgusta, od 11,35 č. Naš teški četverac s vremenom 6:15.55 zauzeo je četvrto mesto u drugoj grupi kvalifikacija iz koje su se posade Velike Britanije (6:10.51), Nemačke (6:11.85) i Kanade (6:13.32) plasirale direktno u polufinale (23. avgust, 17,20 č). Naš čamac je odlično startovalo. Posle prvih 500 metara bio je drugi. Međutim, u narednoj četvrti trke pao je na treće mesto. U drugoj polovini trke vodio je žestoku borbu sa Kanadom za tu poziciju, međutim, kroz cilj je prošao kao četvrti. Iz prve grupe kvalifikacija direknto u polufinale plasirale su posade Austrije (6:01.74), Rumunije (6:02.38) i SAD (6:09.21), a iz treće čamci Novog Zelanda (6:11.44), Argentine (6:13.95) i Rusije (6:15.13)

Pored četverca sa kormilarom za seniore do 23 godine Nikola Cvijetić, Aleksandar Marinkovski, Uroš Marinković, Lazar Lazović, kormilar Boško Kostić i četverca bez kormilara za seniore do 23 godine Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić koji veslaju repesaže, u ponedeljak na stazu izlazi i naš jedini predstavnik u seniorskoj konkurenciji. Miloš Stanojević će od 17,05 č veslati u trećoj kvalifikacionoj grupi skifova za lake veslače, a rivali za četiri mesta koja direktno vode u četvrtfinale (24. avgust, 15,55 č) biće mu čamci Kine, Japana, Republike Irske i Holandije. U prvoj grupi kvalifikacija su Jermenija, Poljska, Švajcarska, Španija i Finska, u drugoj Slovenija, Kolumbija, Rusija, Mađarska i Nemačka, u četvrtoj Švedska, Tajland, Peru, Hrvatska i Italija, a u petoj SAD, Austrija, LBA, Slovačka i Češka. Repesaž je na programu u utorak, 23. avgusta, od 11,20 č.

 

Satnica srpskih čamaca na SP u Roterdamu u ponedeljak, 22. avgusta

Repesaž – BM4+ Nikola Cvijetić, Aleksandar Marinkovski, Uroš Marinković, Lazar Lazović, kormilar Boško Kostić – Austrija, Kanada, Velika Britanija, Francuska, SRBIJA – 11,10 č

Repesaž – BM4- Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić – Češka, SRBIJA, Hrvatska, Italija – 11,35 č

Kvalifikacije – LM1x Miloš Stanojević – Kina, Japan, Republika Irska, SRBIJA, Holandija – 17,05 č