Juniori spremni za start u Roterdamu

Takmičenje juniora na SP za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore počinje u sredu, 24. avgusta 2016, a tri posade koje će braniti boje u ovoj konkurenciji skifista Vukašin Pivač, četverac bez kormilara Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević, Aleksa Popović i četverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović put Holandije kreću u ponedeljak. Pivač: Popraviti i plasman i rezultat u odnosu na Litvaniju. Milićević: Bez kalkulacija u svaku trku. Obradović: Nadam se da možemo da se borimo za odličje

U nedelju, 21. avgusta 2016. u Roterdamu počinje Svetsko prvenstvo za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore. U trenucima kada se već bude rasplamsale borbe seniora i seniora B juniori će tek početi svoje takmičenje. U najmlađoj uzrasnoj konkurenciji boje Srbije u Holandiji braniće tri posade – Vukašin Pivač u skifu, Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević, Aleksa Popović u četvercu bez kormilara i Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić i kormilar Luka Mladenović u četvercu sa kormilarom. Dvanaestočlana juniorska ekspedicija sa trenerima četverca bez kormilara Milošem Čudićem i četverca sa kormilarom Goranom Todorovićem (trener trener juniorskog skifa Lazo Pivač već je u Roterdamu pošto vodi i dvojac bez kormilara za mlađe seniore Viktor Pivač, Martin Mačković) u ponedeljak kreću put Roterdama. Pred odlazak na takmičenje na kojima će svi debitovati na svetskim šampionatima gotovo uglas su poručili da su maksimalno spremni i motivisani za sve velike izazove koji ih očekuju.

Skifista Vukašin Pivač, koji će i dogodine moći da se takmiči u juniorskoj konkurenciji, zauzeo je 12. mesto na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju. Jasno poručuje da mu je cilj u Roterdamu da popravi i rezultat i plasman u odnosu na šampionat Starog kontinenta.

– Naporno sam radio nakon šampionata u Litvaniji. Mnogo sam se popravio u tehnici, čamac ide dosta brže i nadam se da mogu i do finala u Roterdamu. Konkurencija će biti izuzetna. Pored svih najboljih evropskih juniorskih skifista svoje predstavnike imaće i dve svetske veslačke velesile Novi Zeland i Amerika. Ipak, glavni favorit za zlato biće evropski juniorski prvak – Litvanac Kelelis. Sticajem okolnosti bio je i akter Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru gde je takmičenje završio pobedom u D finalu – kaže Pivač koga će u Roterdamu „s klupe“ predvoditi otac Lazo, a koji će na licu mesta imati podršku i od starijeg brata Viktora koji nastupa u dvojcu bez kormilara za mlađe seniore – Mnogo mi znači što će pored oca i brat Viktor biti u Roterdamu. Njegova podrška mi mnogo znači, a pošto nam se ne poklapaju termini trka bićemo u mogućnosti da me međusobno bodrimo s tribina.

U juniorskom skifu prijavljeno je 29 čamaca, a kvalifikacije su zakazane za sredu, 24. avgusta, od 10,40 č.

Poput Pivača i juniorski četverac bez kormilara Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević, Aleksa Popović bio je učesnik ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za juniore. Ovo takmičenje naš teški četverac završio je trijumfom u B finalu što mu je donelo ukupno sedmo mesto u konačnom plasmanu. “Trojka” u čamcu Radoš Milićević kaže da nestrpljivo očekuje start šampionata.

– Putujemo u Roterdam sa čvrstom namerom da u svakoj trci damo svoj maksimum i da izveslamo bez bilo kakvih kalkulacija. Vredno i profesionalno smo trenirali nakon šampionata u Litvaniji, „tražili“ sekunde koje su nam nedostajale i siguran sam da smo ih našli. Mislim da u ovoj disciplini u Holandiji, u kojoj će učestvovati i evropski juniorski prvaci i viceprvaci Italija, odnosno Rumunija, a predstavnike će imati i tri izuzetno jake vanevropske zemlje – Kanada, Amerika i Južnoafrička Republika, neće biti autsajdera. Svi će tražiti svoju šansu, prvo za finale, a potom i za medalju – istakao je Milićević koji se zahvalio Veslačkom savezu Srbije, Veslačkom klubu Crvena zvezda i prijateljima ovog kluba na tome što su podržali ovaj čamac da učestvuje na ovako velikom takmičenju.

Kvalifikacije u juniorskom četvercu bez kormilara zakazane su za sredu od 9,35 č, a za medalje u ovoj disciplini boriće se 14 posada.

Juniorski četverac sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović na šampionat u Roterdam putuje sa zvanjem evropskog viceprvaka koje je stekao na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta. Prošlogodišnji balkanski juniorski prvak u skifu Vanja Obradović se nada da četverac sa kormilarom ima kvalitet da napadne i svetsko odličje.

– Odlično smo odradili pripremni period, prvo u Kniću, a potom i na Srebrnom jezeru. Mislim da smo napredovali u odnosu na Litvaniju i to je ono što nam daje za pravo da možemo da se uključimo u borbu za odličje u Roterdamu. Konkurencija će biti neuporedivo jača nego što je bila na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore. Evropski prvaci iz Trakaija Italijani i osvajači bronze Turci su se pojačali, a, za razliku od Litvanije, sada će učestvovati i posade Velike Britanije, Rumunije, kao i vanevropske svetske velesile Australija, Amerika i Južnoafrička Republika – rekao je Obradović kome će ovo biti prvo i poslednje svetsko prvenstvo za juniore – Želim da se od juniorske konkurencije oprostim sa svetskom medaljom i to će mi, svakako, biti motiv više na ovom takmičenju.

U juniorskom četvercu sa kormilarom prijavljeno je 10 čamaca, a kvalifikacije su zakazane za sredu, 24. avgusta, od 9,10 č.