Srpskim čamcima 10. mesta na Igrama u Riju

Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić u B finalima svojih disciplina, veslanim u četvrtak, 11. avgusta 2016, bili četvrti pa su tako 31. letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru završili na 10. mestima u konačnom plasmanu. Član Selektorske komisije VSS zadužen za seniore i trener dvojca bez kormilara Nebojša Ilić: U Riju zbog objektivnih okolnosti nije pokazana prava vrednost. Trener reprezentacije i dubl skula Aleksandar Ivković: Ne mogu da budem nezadovoljan nastupom Šljukića i Marjanovića na olimpijskoj regat

Srpski čamci u četvrtak, 11. avgusta 2016, stavili su tačku na svoj nastup na 31. letnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik s vremenom 7:04.71 bio je četvrti u B finalu što mu je u konačnom plasmanu donelo 10. mesto. Trijumfovali su Česi Podražil i Helešik (7:00.04), drugo mesto su osvojili Holanđani Bras i Stinman (7:01.88), dok su treći kroz cilj prošli Mađari Juhaš i Simon (7:03.34). Peto mesto osvojili su Amerikanci Vajs i Guregijan (7:10.60), a poslednje, šesto, Rumuni Pirge i Palamariju (7:13.68).

Vasić i Beđik ponovo su loše startovali. Posle prvih 500 metara bili su šesti, ali su tada krenuli da se podižu. Na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ izbili su na četvrto mesto, ali se ni tu nisu zaustavili. Tada su počeli da napadaju čamac Mađarske, aktuelnog evropskog prvaka, a posle duge bitke na regatnoj stazi laguni Rodrigo de Freitas uspeli su da u poslednjih 500 metara uđu kao trećeplasirani. U tim trenucima posade Češke i Holandije su imale veliku prednost, pa se već gotovo i nije postavljalo pitanje prvog i drugog mesta. Srpski čamac je treće mesto imao u šaci sve do poslednjih stotinak metara kada su uporni Mađari Juhaš i Simon uspeli da povrate ovu poziciju, tako da je naša posada kroz cilj prošla kao četvrta.

Poput dvojca bez kormilara i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić Olimpijske igre u Riju završio je na 10. mestu. U B finalu je s rezultatom 7:03.13 kroz cilj prošao kao četvrti u trci u kojoj su prva tri mesta pripala Australijancima Vatsu i Morganu (6:58.11), Nemcima Hakeru i Krugeru (6:58.86) i Bugarima Vasiljevu i Božilovu (7:00.85). Peti su bili Novozelanđani Manson i Haris (7:06.80), a šeti Azerbejdžanci Aleksandrov i Jotov (7:24.03).

Marjanović i Šljukić su od svih učesnika B finala imali najlošiji start. Bili su šesti na prolasku kroz prvih 500 metara, ali je zaostatak za petoplasiranim Azerdejdžanom i četvrtoplasiranom Bugraskom bio neznatan. Narednih 500 metara su iskoristili za skok za dve pozicije i u drugu polovinu trke ušli su kao četvrti. Međutim, u narednoj četvrti trke pali su na peto mesto, pošto ih je pretekao čamac Bugarske. U poslednjih 500 metara naš dubl je uspeo da se se vrati na četvrto mesto, pretekavši čamac Novog Zelanda.

– Sigurno je da samim plasmanom na olimpijskoj regati u Rio de Žaneiru nismo zadovoljni, ali je rano za dublju analizu. Očigledno je da obe naše posade nisu u Riju bile u svom najboljem izdanju, a kao glavni razlog za to vidim zdravstvene probleme tokom završnih priprema. Oba štrokera, i Šljukić i Beđik, su u poslednjih mesec dana priprema pred Igre bili po dva puta pod antibioticima. Šljukić je zbog bolesti propustio prvi deo priprema, dok je Beđik pauzirao u završne i najbitnije dve nedelje. Na plasman dvojca sigurno je uticalo i prevrtanje u kvalifikacijama koje je dodatno zakomplikovalo zdrastvenu situaciju jer su pola sata proveli u hladnoj i zagađenoj vodi. To se posebno osetilo u nastavku takmičenja kada su u svim trkama zaostajali u samom startu gde su svežina i eksplozivnost dominantni. U svakom slučaju momcima se nema šta zameriti. Uprkos sticaju loših okolnosti u svakoj trci su pružili svoj maksimum i uložili poslednji atom snage. Međutim, zbog svega pomenutog nisu pokazali svoju pravu vrednost u Riju. Dvojac bez kormilara je stigao na Igre kao bronzana ekipa sa tri najveća prošlogodišnja takmičenja i sa ovogodišnjim rezultatima koji su bili u sekundu sa najboljim svetskim čamcima u ovoj disviplini. Dubl skul je na kvalifikacionoj regati za Igre u Riju održanim u Lucernu bio za svega dve sekunde iza vanserijske posade Norveške. Međutim, ponavljam, u završnim pripremama zdrastveni bilten nam nije išao na ruku i to je najviše doprinelo da u Rijo ne dođemo u najboljoj mogućoj formi, što je bio cilj na početku sezone – kazao je član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije zadužen za seniore i trener dvojca bez kormilara Nebojša Ilić.

Ilić se osvrnuo i na uslove na regatnoj stazi „Rodrigo de Freitas“ koji su od početka regate zadavali ogromne probleme organizatoru. Uostalom, dva takmičarska dana su otkazana, što posebno nije pogodovalo posadama, uključujući i naše, koje su veslale repesaže. Naime, zbog tumbanja programa polufinala u dvojcu bez kormilara i dubl skulu veslala su se dan nakon repesaža, a ne nakon dana pauze, kako je bilo predviđeno prvobitnim programom takmičenja.

– Svima je isto, neregularno, ali neko je prošao bolje, a neko gore. Od početka regate videlo se da će snalaženje na stazi mnogo toga odlučiti, u nekim situacijama čak više i od kvaliteta posada. Najbolji dokaz za to jeste što su se desila brojna iznenađenja, koja su u veslanju retkost. Mnoge posade koje su u Rijo došle sa ambicijom da napadnu čak i zlatno odličje završile su u B finalu, a jedna od njih je i dubl skul Novog Zelanda treći na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu, koji je pre Igara viđen kao siguran na postolju – ističe Ilić.

Trener reprezentacije i dubl skula Aleksandar Ivković je ovako prokomentarisao nastup Marjanovića i Šljukića u Riju.

– Imajući u vidu sve okolnosti koje su nas pratile u završnim pripremama za Olimpijske igre ne mogu da budem nezadovoljan onime što su Marjanović i Šljukić pokazali na olimpijskoj regati, iako smo, naravno, želeli bolji plasman. Svaku trku su izveslali maksimalno borbeno, do krajnjih mogućnosti, ali je u finišima nedostajlo malo energije za još bolje plasmane. Nemam šta da im zamerim tim pre što je smo se ogledali sa neuporedivo iskusnijim posadama. Šljukić je po godinama i dalje mlađi senior kome je ovo, nakon prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Ožibeleu, tek drugo ovako veliko takmičenje, sa najjačom mogućom konkurencijom u dubl skulu. S druge strane ni Marjanović, koji je mnogo stariji, nema često priliku da se ogleda na ovako velikom takmičenju. Uprkos tome, u konačnom plasmanu iza sebe su ostavili Novozelanđane, prošlogodišnje osvajače svetske bronze, jaku posadu Azerbejdžana u kojoj je jedan od najboljih skulera današnjice Aleksandrov... Sve u svemu, iako potičemo iz zemlje koja nema širok veslački sistem, kao što imaju pojedine zemlje, smatram da se Šljukiću i Marjanoviću smeši blistava budućnost u ovom čamcu – napomenuo je Ivković.