Srpski čamci u repesažima

U katastrofalnim uslovima na regatnoj stazi u laguni Rodrigo de Freitas naši čamci dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić nisu uspeli da se direktno plasiraju u polufinale 31. letnjih olimpijskih igrara u Rio de Žaneiru pa će priliku za to tražiti u repesažima koji su na programu u nedelju, 7. avgusta 2016.

U subotu, 6. avgusta 2016, na regatnoj stazi u laguni Rodrigo de Freitas u samom centru Rio de Žaneira počelo je veslačko takmičenje na 31. letnjim olimpijskim igrama. Glavno obeležje prvog dana bio je izuzetno jak vetar i talasi koji su sve vreme stvarali ogromne probleme na stazi i zbog kojih su uslovi za takmičenje bili na ivici regularnosti. Uprkos tome trke su se kako-tako održavale, a u takvim, vanrednim, prilikama nijedan od dva srpska čamca nije uspeo da se direktno plasira u polufinale, pa će priliku za to tražiti kroz repesaže koji su na programu u nedelju, 7. avgusta.

Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik doživeo je težak peh u trećoj grupi kvalifikacija. Naš čamac se prevrnuo u poslednjoj četvrtini pa nije završio trku u kojoj su prva tri mesta i direktan plasman u polufinale (9. avgust) ostvarili Novozelanđani Bond i Marej (6:41.75), Italijani Abagnale i Di Konstanco (6:46.04) i Mađari Juhas i Simon (6:59.28). Vasić i Beđik su solidno startovali. Posle prvih 500 metara bili su treći, a sa istim plasmanom su prošli i kroz prvu polovinu trke. U tom trenutku čamac Novog Zelanda se već odvojio na čelnoj poziciji, dok je posada Italije imala minimalnu prednost (37 stotinki) u odnosu na naše momke. U narednih 500 metara srpski dvojac se održao na trećem mestu, a u poslednju četvrtinu trke ušao je sa gotovo tri sekunde preimućstva u odnosu na mađarski čamac. Međutim, tada se desio peh zbog kojeg je naš čamac odustao ne uspevši da izvesla poslednjihh nekoliko stotina metara. Direktno u polufinale iz prve grupe kvačlifikacija plasirali su se čamci Australije (6:40.79), Južnoafričke Republike (6:41.42) i Češke (6:42.71), a iz druge posade Francuske (6:42.00), Velike Britanije (6:50.77) i Rumunije (6:51.71). Repesaž u ovoj disciplini je u nedelju od 14,30 č po našem vremenu (9,30 č po lokalnom), a pored srpskog dvojca, kojem je usvojena žalba da vesla u repesažu, u njemu će se naći i posade SAD, Španije i Holandije.

– Desila se mala tehnička greška koja nas je koštala direktnog ulaska u polufinale, ali na svu sreću u našem sportu postoji repesaž kao druga šansa. Očekuje nas nova trka i nadamo se da će sve biti kako treba – kazao je posle trke Beđik a zatim objasnio kako je izgledao trenutak kad se s Vasićem našao u vodi: – To je šok i sportski i za organizam jer zagrejano telo ulazi u svežu vodu. Ali, idemo dalje. Imamo popodne za oporavak, da zaboravimo peh i da veslamo kao da se ništa nije desilo. Nema šta da se žalimo, uslovi na stazi su svima jednaki. Samo treba dići tehniku na viši nivo i prevazići sve poteškoće.

S druge strane dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić s vremenom 7:07.29 završio je četvrtom mestu u trećoj grupi kvalifikacija. Prva tri mesta i „vize“ za polufinale (9. avgust) osvojili su Hrvati Valent i Martin Sinković (6:30.09), Francuzi Androdias i Bušeron (6:33.03) i Australijanci Vats i Morgan (6:36.39). Marjanović i Šljukić su od početka trke bili na četvrtom mestu i s tim plasmanom su prošli kroz cilj. Direktno u polufinale iz prve grupe kvačlifikacija plasirali su se posade Novog Zelanda (6:40.36), Azerbejdžana (6:40.53) i Italije (6:42.34), a iz druge čamci Litvanije (6:29.11), Norveške (6:30.58) i Nemačke (6:31.85). Dubl skulovi repesaž će veslati u nedelju od 14,50 č, a pored našeg čamca u njemu će se boriti i čamci Velike Britanije, Kube i Bugarske.

 

Satnica srpskih čamaca na OI u Riju u nedelju, 7. avgusta

Repesaž– Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – SRBIJA, SAD, Holandija, Španija – 14,30 č po našem vremenu (9,30 po lokalnom)

Repesaž – Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić – Kuba, Bugarska, SRBIJA, Velika Britanija – 14,50 č po našem vremenu (9,50 po lokalnom)