Juniori u četvrtak putuju u Litvaniju

U četvrtak, 7. jula 2016. srpska ekspedicija, koju čini pet čamaca, putuje na Evropsko prvenstvo za juniore čiji će domaćin 9. i 10. jula 2016. biti Trakai. Vukašin Pivač (skif): Jedva čekam da počne šampionat. Damjan Lazić (četverac sa kormilarom): Možemo i do najsjajnijeg odličja. Aleksa Popović (četverac bez kormilara): Spremni smo za sva iskušenja. Dimitrije Ibročić (četverac skul): Šampionat u Litvaniji prilika za sticanje velikog iskustva. Maša Stanisavljević (dubl skul): Jedini cilj pružiti maksimum

Predstojećeg vikenda na jezeru Galve u Trakaiju biće održano Evropsko prvenstvo za juniore koje će okupiti najbolje mlade veslače i veslačice Starog kontinenta. Boje Srbije na ovom šampionatu braniće 16 reprezentativaca koji će veslati u pet čamaca. U skifu će nastupiti Vukašin Pivač, u četvercu sa kormilarom Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić i kormilar Luka Mladenović, u četvercu bez kormilara Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević i Aleksa Popović, u četverac skulu Aleksandar Izda, Miloš Bašić, Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić, a u jedinom našem ženskom čamcu, dubl skulu, Jovana Stanivuk i Maša Stanisavljević. Srpska ekspedicija, koju čine i treneri ovih posada Lazo Pivač (skif), Goran Todorović (četverac sa kormilarom), Miloš Čudić (četverac bez kormilara), Petar Ibročić (četverac skul) i Vladmir Mojić (ženski dubl skul), put Litvanije kreće u četvrtak.

Vukašin Pivač za rivale u Trakaiju imaće 21 čamac. Mladi skifista Grafičara, koji će u juniorskoj konkurenciji moći da se takmiči i dogodine, debitovao je na evropskim šampionatima za juniore lane u Račicama kada je u četverac skulu zauzeo 13. mesto.

– Na svako takmičenje odlazim sa ciljem da budem najbolji i da osvojim zlato, jer samo sa takvim pristupom mogu da iz sebe izvučem maksimum. U skifu, po mom mišljenju fizički i mentalno najzahtevnijoj disciplini, gotovo sam dve godine. U ovoj sezoni sam imao odlične rezultate. Posle regate u Segedinu, gde sam osvojio zlato, malčice sam pao u formi koju sam ponovo podigao za predstojeći šampionat i trenutno sam u najboljem mogućem izdanju. Nestrpljiv sam i jedva čekam da prvenstvo počne. Verujem da ću, pre svega, uspeti da se plasiram u finale u konkurenciji koja će biti izuzetna. Mnogo veslača će konkurisati za postolje, a izdvojio bih Nemca Fingera, koji je lane bio svetski juniorski viceprvak učetverac skulu, Poljaka Beramskog koji je ove godine izveslao rezultat 7:03, Belgijanaca De Blesera, osvajača zlata na ovogodišnjoj regati u Minhenu i Litvanca Kelmenisa, evropskog juniorskog viceprvaka iz prošle godine i osvajača petog mesta na Svetskom prvenstvu za juniore 2015. – kaže Pivač koji potiče iz veslačke porodice – Mnogo mi znači podrška oca Laza, koji mi je ujedno i trener, i četiri godine starijeg brata Viktora, sjajnog veslača koji je briljirao kao junior i koji je nastavio da osvaja medalje i u konkurenciji mlađih seniora u kojoj se trenutno takmiči. Da nije bilo njih dvojice možda nikada ne bih postao veslač, a svaki savet koji dobijem zlata mi je vredan.

Četverac sa kormilarom, sa debitantima na evropskim prvenstvima Vukom Mladenovićem i Veselinom Tričkovićem i učesnicima prošlogodišnjeg šampionata u Račicama Vanjom Obradovićem (peto mesto u četvercu sa kormilarom) i Damjanom Lazićem (13. mesto u četverac skulu) i kormilarom Lukom Mladenovićem, čine veslači Partizana. Ova četvorka imala je izvanredne rezultate ove sezone, pa ih s pravom svrstavaju u favorite za neku od medalja u Litvaniji gde će se u ovoj konkurenciji takmičiti sedam posada. Po rečima štrokera ovog čamca Damjana Lazića četverac sa kormilarom je maksimalno spreman za sve izazove koji ga očekuju u Trakaiju.

– Završne pripreme za šampionat Starog kontinenta smo odradili maksimalno dobro i u odličnoj formi i raspoloženju putujemo u Litvaniju. Možemo i do zlata u slučaju da izveslamo rezultate koje smo postizali na trenintima. Najveći konkurenti na putu ka postolju biće nam posade Italije, Nemačke i Turske, dok će iz drugog plana svoju priliku vrebati Belorusi, Ukrajinci i Česi. Prvi zadatak nam je da se iz kvalifikacija direktno plasiramo u finale, tako da ćemo u prvoj trci na šampionatu zapeti iz petnih žila s željom da već tada rivalima pokažemo svoju pravu vrednost – ističe Lazić, član prošlogodišnjeg juniorskog četverac skula koji je na EP u Račicama pobedio u C finalu – Mnogo će mi značiti prošlogodišnje iskustvo za ovogodišnji nastup. Sada tačno znam šta me sve očekuje, za razliku od lane, kada je sve bilo novo za mene. Takođe, deo završnih priprema za ovaj šampionat smo na Vlasinskom jezeru i u Kniću odradili sa srpskim olimpijskim čamcima – dvojcem bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i dubl skulom Marko Marjanović, Andrija Šljukić što nam je mnogo značilo u podizanju forme.

Zvezdini veslači Veljko Milovanović, Radoš Milićević i Aleksa Popović i Galebov član Pavle Simić činiće četverac bez kormilara koji će se u Trakaiju za što bolji plasman boriti sa još devet posada. Aleksa Popović, štroker teškog četverca, na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Račicama veslao je u osmercu koji je zauzeo šesto mesto. U tom čamcu, iz ovogodišnjeg četverca, bili su i Veljko Milovanović i Radoš Milićević, dok će jedino Pavle Simić u Trakaiju debitovati na evropskim prvenstvima.

– Odlično smo se spremili za predstojeći šampionat. Radili smo pakleno i u dobroj formi odlazimo u Trakaji. Cilj nam je medalja, ali ne zavisi sve od nas i tek na licu mesta ćemo videti za koji plasman vredimo. Poznajemo gotovo sve posade, sa nekima smo se takmičili, dok smo neke gledali na snimcima. Po kvalitetu malčice se izdvajaju čamci Italije, Nemačke, Rumunije i Austrije – rekao je štroker Aleksa Popović i dodao – Milovanoviću, Milićeviću i meni mnogo znači to što smo lane u Račicama osetili dah evrpskog prvenstva, a posebno sam srećan što je atmosfera u čamcu na najvišem nivou i to svakako može da doprinese dobrom rezultatu.

Svi članovi četverac skula, koga čine veslači Danubiusa 1885, u Litvaniji će debitovati na evropskim šampionatima. U ovoj konkurenciji prijavljeno je čak 19 čamaca, a štorker Dimitrije Ibročić kaže da se nada plasmanu u polufinale šampionata.

– Mlada smo ekipa, a prvenstvo u Litvaniji biće nam prvo veliko takmičenje, koje ćemo, pre svega, iskoristiti za sticanje velikog iskustva. Ovaj šampionat biće nam ujedno, nadam se, odskočna daska za neke ozbiljne rezultate u nastavku karijera. U svakom slučaju u Litvaniju putujemo s namerom da na dostojan način predstavimo sebe, klub i srpsko veslanje i da pokušamo da pružimo svoj maksimum u svakoj trci. Od početka sezone smo isprobavali razne kombinacije u četverac skulu i konačno smo stigli od pravog i najbržeg čamca. U ovoj disciplini u Trakaiju biće paklena konkurencija, sigurno najjača u poslednjih nekoliko godina. Sa nekim čamcima smo se već trkali ove sezone, kao što su posade Mađrske, Austrije i Švajcarske, koja će u Litvaniji važiti za ozbiljnog favorita za finale. Pored Švajcaraca ozbiljne ekipe, nema sumnje, imaće najjače evropske veslačke nacije – Velika Britanija, Nemačka, Italija… – napominje Ibročić, sin našeg poznatog trenera Petra i Ružice, dugogodišnje predsednice Sudijske komisije Veslačkog saveza Srbije – Samim tim što sam rođen u veslačkoj porodici ovaj sport je nekako bio moj logičan izbor iako me roditelji nikada nisu pritiskali da krenem njihovim stopama. Oni su mi u svakom slučaju velika podrška. Sa ocem na treninzima imam uobičajen odnos za trenera i sportistu. Jedina razlika u odnosu na neke druge sportiste jeste u tome što i posle treninga veslanje ostane u centru pažnje budući da je ono u kući jedna od glavnih tema. To mi ponekada i ne prija.

Jedina naša ženska posada u Litvaniji biće dubl skul koji će činiti veslačice Čuruga Jovana Stanivuk i Galeba Maša Stanisavljević. Njih dve će, poput članova muškog četverac skula, Alekse Popovića iz četverca bez kormilara i Vuka Mladenovića i Vesečlina Tričkovića iz četverca sa kormilarom, u Trakaiju debitovati na evropskim šampionatima. U ženskom dubl sklu prijavljeno je 16 čamaca.

– U Litvaniju odlazimo bez prevelikih očekivanja jer ne želimo sebi da postavljanjem nekih određenih ciljeva stvorimo bespotreban pritisak. Naporno smo radile, odlično smo se spremile i ako se neke stvari poklope možemo do odličnog plasmana. Cilj nam je da pružimo svoj maksimum, jer u tom slučaju nećemo imati za čim da žalimo. Biće mnogo čamaca koji će konkurisati za visok plasman. Na Bledu smo bile bolje od posada Austrije i Mađaske, dok smo izgubile od Švajcarske. Grkinje imaju odličnu ekipu koju čine prošlogodišnja balkanska prvakinja u juniorskom dubl skulu i balkanska viceprvakinja kadetskom četverac skulu. Sudeći na neka prethodna evropska prvenstva nema sumnje da će za medalju konkurisati i Rumunke, Nemice, Litvanke… – kazala je Stanisavljevićeva, štroker ovog čamca – Za sada nemam tremu bez obzira na to što mi je ovo prvo veliko takmičenje u karijeri. Doduše, možda se ona pojaviti kada stignem u Litvaniju i kada postanem svesna veličine ovog događaja. Meni je ovo poslednja godina u juniorskoj konkurenciji. Potrudiću se da ostavim neki trag kao juniorka i da na taj način pokušam da olakšam sebi put na studije u Ameriku. To mi je, uz sportske, jedan od glavnih životnih ciljeva.

Evropsko prvenstvo za juniore počinje u subotu, 9. jula, kvalifikacionim trkama. Istog dana biće održani repesaži, dok su polufinala i finala na programu dan kasnije.