Preko 400 veslača i veslačica na Paliću

Od petka, 1. jula, do nedelje, 3. jula 2016. na jezeru Palić biće održana 54. Internacionalna regata Vojvodina Open” na kojoj će se u 400 posada takmičiti preko 400 veslača i veslačica iz šest evropskih zemalja Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Grčke i Slovenije. Izborna regata za sastav srpskog državnog tima za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Roterdamu

Veslački klub Palić uz pokroviteljstvo i u saradnji sa Veslačkim savezom Srbije i Veslačkim savezom Vojvodine, a uz pomoć Grada Subotice, Parka Palić, Javno-kominalnog preduzeća Subotičke pijace i Javnog preduzeća Palić- a od petka do nedelje (1-3. jul 2016), organizuje tradicionalnu Internacionalnu regatu „Vojvodina Open“ na kojoj će se za odličja u tačno 400 posada boriti preko 400 veslača i veslačica iz šest evropskih zemalja. Pored Srbije među 30 klubova koji će imati predstavnike na predstojećoj regati na jezeru Palić biće i takmičari iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Grčke i Slovenije. Sve u svemu dovoljan razlog da regata „Vojvodina Open“, koja će se ove godine održati po 54. put, još jednom opravda epitet jednog od najznačajnijih i najjačih veslačkih takmičenja u regionu a i šire. Na trodnevnom takmičenju ogledaće se veslači i veslačice u svim uzrasnim kategorijama i to u svim veslačkim disciplinama. Pripreme za ovaj događaj su odavno završene i Veslački klub Palić potpuno spremno dočekuje predstojeće takmičenje.

– Maksimalno smo se potrudili da u organizacionom smislu sve bude na najvišem mogućem nivou i da svi učesnici sa Palića odu zadovoljni. Ostaje samo da još posle regatnog odbora, sudijskog „skenera“ staze i Svečanog sastanka Organizacionog odbora svi daju „zeleno svetlo“ za početak takmičenja. Ponosni smo što će Palić po 54. put biti domaćin ove veslačke regate, 16. po redu koja će imati međunarodni karakter. Ovogodišnje takmičenje će po kvalitetu biti možda i najjače do sada pošto dolazi veliki broj vrhunskih veslača i veslačica. Učestvovaće gotovo svi klubovi koji tradicionalno dolaze na „Vojvodina Open“, a Palić će biti i poprište okršaja mnogobrojnih reprezentativaca iz šest zemalja. Posebnu draž daće i to što će ovo biti i izborna regata za državnog tima Srbije za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Roterdamu u avgustu, kao i izborna regata za sastav svih nacionalnih selekcija Mađarske iz koje će na Paliću nastupiti rekordnih 13 klubova. Takođe, i ove godine organizujemo trku univerzitetskih osmeraca kao i trke Dunavskog kupa za koji će se bodovati nastupi četveraca u pionirskoj i kadetskoj konkurenciji – kazao je generalni sekretar Veslačkog kluba Palić i jedan od glavnih organizatora ovog takmičenja Vladimir Antić.

Antić „podvlači“ da će ove godine biti mnoge novine u odnosu na prethodne regate.

– S obzirom na ogroman broj posada prvi put ova regata će trajati tri dana. Kvalifikacije za subotnja finala biće održana u petak popodne. Takođe, za razliku od ranijih godina medalje ćemo uručivati odmah posle finalnih trka, što je uostalom običaj na najvećim svetskim veslačkim takmičenjima. Naime, svečani plato na kojem smo do sada organizovali završnu svečanost i proglašenje svih pobednika propao je pa smo bili prinuđeni da promenimo sinopsis događaja. Na marginama „Vojvodina Opena“ biće održani sastanci Dunavskog kupa i Veslačkog saveza Vojvodine. Takođe, u goste će nam doći veslački poslenici iz Zagreba koji će nam dati sugestije u vezi organizacije Evropskog univerzitetskog prvenstva koje će biti održano na Paliću 2017. Naime, glavni grad Hrvatske bio je domaćin prethodnog studentskog šampionata, pa će nam preneti svoja iskustva – istakao je Antić.

U petak, prvog dana regate, kvalifikacione trke stratuju u 16 časova. Dan kasnije finala su u 8,30 časova, a u 16,30 č počinju kvalifikacije za nedelja finala. Okršaji za medalje u nedelju, poslednjeg dana regate, počinju, takođe, u 8,30 č. Član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije i koordinator rada seniora B Dušan Kovačević osvrnuo se na izbornu regatu za sastav državnog tima za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Roterdamu.

– „Vojvodina Open“ je iz godine u godinu sve jača regata i s pravom smo odlučili da na Paliću organizujemo „izbore“ za sastav reprezentacije B za Roterdam. Budući da u raspisu ove regate nije bilo disciplina koje su nas zanimale na Paliću ćemo i u subotu i u nedelju u predtakmičenju organizovati kombinovane trke kandidata za seniore B. Za sada je prijvljeno pet posada. Kombinovani četverac bez kormilara Smedereva i Crvene zvezde Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Dušan Slavnić, Zoran Rajić je za sada ispunio i vremensku i plasmansku normu za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine, ali će to morati da potvrdi i pobedom na Paliću. Imaće konkurenciju u Zvezdinom četvercu bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Uroš Marinković, Aleksandar Marinkovski, koji konkuriše i za posadu četverca sa kormilarom. Na Paliću svoje mesto u državnom timu pokušaće da obezbede i Čurugov dubl skul za lake veslače Marko Jošić, Petar Jovanović, Galebov skif za lake veslače Filip Prodanović i kominovani ženski dubl skul Čuruga i Danubiusa 1885 Ljiljana Jošić, Milica Slijepčević. Sve ekipe koje ne ispune vremensku normu na Paliću poslednju priliku za to imaće 28. i 29. jula kada ćemo organizovati veliku izbornu regatu za konačno kompletiranje svih selekcija za Svetsko prvenstvo u Roterdamu na kojem će se ove godine, zbog Olimpijskih igara u Riju, u isto vreme takmičiti juniori, seniori B i seniori u neolimpijskim disciplinama – rekao je Kovačević.