Bez novog finala u Lucernu

Ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Jovana Arsić, četverac bez kormilara Zoran Rajić, Radoje Đerić, Veselin Savić, Dušan Bogičević i četverac bez kormilara za lake veslače Nikola Cvijetić, Filip Prodanović, Miloš Stanojević, Marko Jošić nisu uspeli da se iz repesaža plasiraju u finale Kvalifikacione regate za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. U utorak, 24. maja 2016, dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić od 17,10 č vesla sa čamcima Češke, Argentine, Norveške, Poljske i SAD za dva prva mesta koja vode u Rio

U ponedeljak, 23. maja 2016, u Lucernu je održan drugi dan Kvalifikacione regate za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, a na žalost, nijedan od tri srpska čamca koji su nastupili na regatnoj stazi na jezeru Rotze nisu uspeli da se pridruže dubl skulu Marko Marjanović, Andrija Šljukić u finalu ovog takmičenja. Tako će Srbija u utorak, 24. maja, na zadnjem stepeniku za plasman na 31. letnje olimpijske igre  imati jedan čamac. Marjanović i Šljukić će se od 17,10 č boriti sa posadama Češke, Argentine, Norveške, Poljske i SAD za dve preostale olimpijske “vize” u dubl skulu.

U ponedeljak prve su na stazu izašle Ivana Filipović i Jovana Arsić. Naš ženski dvojac bez kormilara je s vremenom 7:32.77 zauzeo trećoj mesto u prvoj grupi repesaža i tako je ostao prvi ispod crte za finale u koje su otišla dva prvoplasirana čamca – Poljske (7:26.53) i Rusije (7:29.22). Filipovićeva i Arsićeva su posle 500 metara bile treće, a u narednoj četvrti trke su pale na četvrtu poziciju. To mesto su držale sve do ulaska u poslednjih 500 metara. Tada su krenule u jak finiš. Prvo su pretekle čamac Čilea, a onda su krenule u juriš za drugoplasiranom Rusijom, koja je u poslednjih 500 metara ušla sa više od šest sekundi prednosti u odnosu na naš čemac. Do kraja Filipovićeva i Arsićeva su uspele da prepolove zaostatak za Ruskinjama, ali ne i da ih prestignu. Iz druge grupe repesaža u finale, u koje su direktno iz kvalifikacija otišli čamci Španije i Kine, plasirale su se posade Italije (7:25.22) i Argentine (7:28.34). Inače, najbolje četiri posade ženskih dvojaca bez kormilara iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Četverac bez kormilara Zoran Rajić, Radoje Đerić, Veselin Savić, Dušan Bogičević bez plasmana u finale ostao je u poslednjih 200 metara. Na kraju je u repesažu zauzeo peto mesto s vremenom 6:10.52. Prva četiri mesta koja su vodila u finale osvojili su čamci Španije (), Novog Zelanda, Argentine i Češke. Naš teški četverac je odlično počeo trku. Posle prvih 500 metara bio je drugi, a na prolasku kroz prvu “hiljadarku” treći. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke vrati je drugu poziciju koju je držao sve do poslednjih 200 metara. Tada, su počeli da ga sustižu ostali čamci, naša posada nije imala snage da odbije napade in a kraju je kroz cilj prošla kao peta. U finale četverac bez kormilara, direktno kroz kvalifikacije, plasirali su se čamci Južnoafričke Republike i Francuske.

Naposletku repesaž je veslao i četverac bez kormilara za lake veslače Nikola Cvijetić, Filip Prodanović, Miloš Stanojević, Marko Jošić koji je s vremenom 6:17.38 zauzelo četvrto mesto u prvoj grupi repesaža iz koje su u finale otišle posade Rusije (6:11.57) i Mađarske (6:15.29). Naš laki četverac je bio u trci od početka pa gotovo do samog kraja. Na ulasku u poslednjih 500 metara bio je treći sa nešto više od sekunde zaostatka za drugoplasiranom Poljskom. Međutim, u finišu je ponestalo snage tako da je naš čamac na kraju završio trku na četvrtom mestu. Iz druge grupe repesaža u finale, u koje su direktno iz kvalifikacija otišli čamci Grčke i Nemačke, plasirale su se Španija (6:14.65) i Japan (6:15.35).

 

Satnica srpskog dubl skula u utorak, 24. maja 2016. i kvote za OI 2016.

Finale – Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić – Češka, Argentina, SRBIJA, Norveška, Poljska, SAD – 17,10 č (najbolje dve posade iz Lucerna plasiraće se na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru).