Optimizam veslača

Srpska veslačka reprezentacija u petak, 20. maja 2016, putuje u Lucern gde će od nedelje učestvovati na Kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Marko Marjanović: Dubl skulu je mesto u Riju. Radoje Đerić: Nadam se da teški četverac može da se bori za olimpijsku vizu. Miloš Stanojević: Laki četverac ima kvalitet, bez obzira na nedostatak iskustva

Još dva dana su ostala do početka Kvalifikacione regate za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru u Lucernu. Na čuvenoj regatnoj stazi na jezeru Rotze pet srpskih čamaca od nedelje, 22. maja, kreće u odsudnu borbu za status olimpijskog čamca koji je za sada nosi jedino dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik (olimpijsku „vizu“ obezbedio prošle godine bronzanom medaljom na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu). U Švajcarsku srpski veslački tim, koji broji 13 reprezentativaca, putuje u petak, gde će istog dana i dan kasnije imati poslednje treninge pred kvalifikacione trke u nedelju. Muški deo ekipe čine tri čamca. U dubl skulu će veslati Marko Marjanović i prošlogodišnji osvajač srebra u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, 21-godišnji Andrija Šljukić. Njih dvojica će se za dve poslednje olimpijske karte u ovoj disciplini boriti sa posadama Argentine, Kine, Češke, Španije, Estonije, Letonije, Norveške, Poljske, Rusije, Ukrajine i SAD. Završne pripreme naš dubl skul je odradio na Bledu, a pred odlazak za Lucern, trener ovog čamca i srpske reprezentacije Aleksandar Ivković kratko je prokomentarisao:

– Ceo pripremni period odrađen je prema planu, uključujući i poslednjih desetak dana ne Bledu. Momci su maksimalno spremni i sa optimizmom očekujem predstojeću regatu. Najveći konkurenti za mesta koja vode u Rio biće nam čamac Norveške, u kojem veslaju prekaljeni Olaf Tufte, dvostruki olimpijski pobednik i svetski prvak u skifu, i Kjetil Bork, svetski prvak u dubl skulu iz Čungjua 2013, i posada Poljske u sastavu David Grabovski, Dominik Kaja.

Marko Marjanović, 30-godišnji veslač Partizana, bio je član srpskog olimpijskog tima Srbije na Igrama u Londonu, doduše kao rezerva. Predstojeća regata u Lucernu biće mu treća uzastopna borba za olimpijske igre u ovom gradu. Pre osam godina nije ispunio normu u četvercu bez kormilara, a 2012. je veslao u skifu i za malo ostao bez olimpijske „vize“ u ovom čamcu.

– Nadam se da će treća biti sreća. Pre osam godina sam bio daleko od olimpijske norme u teškom četvercu, dok mi je 2012. u skifu malo nedostajalo. U polufinalu sam bio četvrti sa svega sekundu iza trećeplasiranog, a svi čamci iz moje grupe su, potom u finalu, osvojili mesta koja su vodila u London. Posle prethodnih Olimpijskih igara odlučeno je da se napravi dubl skul i da se pokuša da se ovaj čamac plasira u Rio. Od početka sam bio deo tog projekta, prvo sa Aleksandrom Filipovićem, potom i sa Andrijom Šljukićem. Kucnuo je čas da se preskoči poslednji stepenik ka 31. letnjim olimpijskim igrama, a i Šljukić i ja imamo ogromn motiv i želju da potvrdimo da nam je mesto na najvećem i najznačajnijem svetskom sportskom događaju u 2016. Odradili smo na najvišem nivou celokupan plan i program priprema iako sam ja zbog male povrede pauzirao jedno vreme. Imamo fenomenalnu atmosferu u čamcu i odličnu komunikaciju sa trenerom Ivkovićem i čvrsto verujem da smo napravili dobitnu kombinaciju. Mislim da smo vredeli za olimpijsku „vizu“ i prošle godine u Ožibeleu, ali sticajem okolnosti ostali smo bez nje i to nam je dodatni motiv da sada pokažemo pravu vrednost. Takođe, želimo da dokažemo da u Srbiji, pored tradicionalno dobrih rimenaša, ima odličnih i skulera i da budemo prvi skul čamac na olimpijskim igrama posle 32 godine i bronze Pančića i Stanulova na Igrama u Los Anđelesu – istakao je Marjanović i dodao – I na ovoj regati konkurencija će biti izuzetno jaka iako je već 11 dubl skulova već izborilo svoje mesto u Riju. Glavne mete su nam Norveška i Poljska iako ne bi trebalo otpisati ni ostale posade koje će svoju šansu tražiti iz drugog reda. Učestvovaće i Ukrajina koja je lane na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznaju osvojila bronzu. I Španija ima odličnu posadu ali mislim da u ovom trenutku nema snage za za tri trke u tri dana. Mi od početka krećemo maksimalno. Pokušaćemo da već iz kvalifikacija obezbedimo svoje mesto u finalu i da tako „kupimo“ sebi dan pauze pre odlučujući okršaj. Međutim, neće biti problema iako budemo veslali u repesažu jer smo spremni da sve trke izveslamo u najjačem ritmu.

Teški četverac Zoran Rajić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Radoje Đerić će se za dva mesta koje vode u Rio boriti sa čamcima Argentine, Češke, Španije, Francuske, Novog Zelanda i Južnoafričke Republike. Završne pripreme ovaj čamac odradio je na Srebrnom jezeru pod budnim okom člana Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejana Guslova.

– Od početka smo imali smo velikih problema sa sastavom teškog četverca. Pratile su nas povrede, bolesti, a na kraju smo formirali posadu, koja se pokazala kao najbrža i u kojoj će veslati i prošlogodišnji junior Zoran Rajić. Završne pripreme smo pokušali da maksimalno iskoristimo za uveslavanje budući da u ovom sastavu nismo nikada ranije nastupili. Koliko smo uspeli u tome znaćemo tek posle kvalifikacione trke u Lucernu, koja će biti prva zvanična za ovaj čamac, jer osim nekih testova na treninzima druge jasne parametre nemamo. Svi teški četverci koji će se ogledati u Lucernu imaće šansu za olimpijsku “vizu”. Ipak, po nekim rezultatima iz prethodnog perioda Južnoafrička Republika, Francuska i Španija su za nijansu ispred. Novi Zeland je veslačka velesila, Česi su dugo zajedno, a i Argentinci nisu bez šanse. Sve u svemu čeka nas težak posao, a nadam se, pre svega, da će naš čamac pružiti svoj trenutni maksimum – rekao je Dejan Guslov, trener prvog srpskog teškog četverca koji se ogledao na nekim olimpijskim igrama (u Sidneju 2000. čamac u sastavu Mladen Stegić, Filip Filipić, Ivan Smiljanić, Boban Ranković osvojio osmo mesto).

Radoje Đerić je jedini veslač iz sadašnjeg četverca sa olimpijskim iskustvom. Bio je u sastavu ovog čamca koji je na Igrama u Londonu pre četiri godine zauzeo 10. mesto. U toj posadi su tada veslali i Miloš Vasić, koji će u Riju nastupiti u dvojcu bez kormilara, i Miljan Vuković i Goran Jagar, koji su u međuvremenu završili veslačke karijere.

– Bitan deo priprema sam propustio zbog bolesti, veslao poslednju izbornu regatu u skifu, posle koje sam priključen teškom četvercu. Kombinacija samnom i Rajićem se pokazala kao nešto brža od one koja je nastupila na Svetskom kupu u Varezeu. Iako smo imali premalo vremena za uveslavanje uradili smo sve koliko smo mogli i nadam se da možemo da se borimo za olimpijsku “vizu”. Sedam je čamaca, a dva su mesta koje vode u Rio. Ima ozbiljnih ekipa, sa mnogima smo se prošle godine borili u Ožibeleu, a sigurno je da će biti gusto i neizvesno – smatra 24-godišnji Đerić.

Četverac bez kormilara za lake veslače formiran je ove godine, a činiće ga izuzetno mladi veslači. Marku Jošiću je ovo tek prva godina u seniorima A, dok su Filip Prodanović i Nikola Cvijetić dojučerašnji juniori. Ovaj čamac će u borbu za Rio voditi prošlogodišnji osvajač bronze u lakom skifu na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, 32-godišnji Miloš Stanojević. Laki četverac će za dva mesta koja vode na ovogodišnje Olimpijske igre za rivale imati posade Austrije, Španije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Indonezije, Japana, Poljske, Rusije i Uzbekistana.

– Na ovogodišnjem Svetskom kupu u Varezeu nismo dobro prošli u plasmanskom smislu, ali smo u C finalu izveslali jednu sjajnu trku. Optimizam povodom učešća u Lucernu porastao je u poslednji 15-tak dana. Odradili smo odlične završne pripreme u Parizu sa trenerom ovog čamca, Francuzom Sedrikom Tublanom. U sprint trci na 500 metara pobedili smo sve čamce iz regiona Pariza, a odradili smo odličan trening test na 1000 m. Ti poslednji rezultati ulili su nam dodatno samopouzdanje da možemo da se trkamo sa svim čamcima u Lucernu iako će biti zaista teško. Po ovogodišnjim rezultatima čamac Nemačke, finalista Svetskog kupa u Varezeu, favorit je prvo mesto. Odlične sastave imaju i Poljaci, Španci, Japanci kao i Grci koji su do sada jedino nastupili na internacionalnoj regati u Piediluku. Mislim da mi imamo kvalitet, a najveći nedostatak nam je iskustvo. Prodanović i Cvijetić, pre Varazea, nikada nisu nastupili u konkurenciji seniora, dok Jošić, kada je u pitanju konkurencija u seniora A, ima samo iskustvo sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Poznanju gde je veslao samnom u dubl skulu za lake veslače. Najbitnije će biti da opušteno i bez treme uđemo u svaku trku, jer je to preduslov da pružimo svoj maksimum – napomenuo je Miloš Stanojević, štroker čamca koji će pokušati da postane drugi srpski laki četverac koji se plasirao na neke olimpijske igre (u Atini 2004. čamac u sastavu Nenad Babović, Miloš Tomić, Goran Nedeljković, Veljko Urošević zauzeo sedmo mesto).

Na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati učestvovaće 379 posada iz 47 zemalja. Pored tri pomenute muške posade srpsko veslanje će predstavljati i dva ženska čamca – dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Ivana Filipović i Iva Obradović u skifu, koje će se boriti za četiri, odnosno tri olimpijske „vize“. Stručni štab reprezentacije će činiti treneri čamaca – Aleksandar Ivković (dubl skul), Dejan Guslov (četverac bez kormilara), Sedrik Tublan (četverac bez kormilara za lake veslače), Petar Ibročić (ženski dvojac bez kormilara) i Saša Mimić (žesnki skif). U ekspediciji Srbije za Lucern biće i član Selektorske komisije VSS Nebojša Ilić i generalni sekretar Nebojša Jevremović. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u subotu, 21. maja. Dan kasnije na programu su kvalifikacije. U ponedeljak su polufinala i repesaži za finala, dok su finala zakazana za utorak.