S pet posada u Vareze

U petak, 15. aprila 2016, u Varezeu počinje Prvi svetski kup na kojem će srpsku veslačku reprezentaciju predstavljati pet posada dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, četverac bez kormilara Igor Lucić, Nikola Stojić, Veselin Savić, Dušan Bogičević, četverac bez kormilara za lake veslače Filip Prodanović, Marko Jošić, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević i dva ženska dvojca bez kormilara Jovana Arsić, Ivana Filipović i Ljiljana Jošić, Iva Obradović. Zbog povrede Andrije Šljukića dubl skul Šljukić, Marjanović propušta takmičenje u Italiji

U petak, 15. aprila 2016, u Varezeu počinje Prvi ovogodišnji Svetski kup na kojem će se do nedelje, 17. aprila, za odličja ogledati 530 takmičara i takmičarki iz 47 zemalja. Među njima je i 14 srpskih reprezentativaca u pet čamaca. U dvojcu bez kormilara veslaće učesnici Olimpijskih igara u Riju Miloš Vasić i Nenad Beđik, u četvercu bez kormilara Igor Lucić, Nikola Stojić, Veselin Savić i Dušan Bogičević, u četverac bez kormilara za lake veslače Filip Prodanović, Marko Jošić, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević, dok će ženske dvojce bez kormilara činiti Jovana Arsić, Ivana Filipović, odnosno Ljiljana Jošić i Iva Obradović.

– Za posade koje nisu ispunile olimpijsku normu Svetski kup u Varezu biće odlična provera za Kvalifikacionu regatu za Rio koja će se održati krajem maja u Lucernu. Nažalost, zbog povrede međurebarnog mišića Andrije Šljukića dubl skul u kojem je i Marko Marjanović neće nastupiti u Varezeu. Od ovog čamca smo mnogo očekivali budući da je u jako dobroj fazi. Ipak, procenili da je u ovom trenutku bolje da propusti takmičenje u Varezeu da se povreda ne bi dodatno isprovocirala pred mnogo bitnije izazove koji slede u maju. Teški i laki četverci imaće važan test, dok će ženski dvojci u Varezeu imati još jedan okršaj za nastup na Kvalifikacionoj olimpijskoj regati. Ukoliko u Italiji Jovana Arsić i Ivana Filipović bude bolje one idu u Lucern. S druge strane ako Ljiljana Jošić i Iva Obradović ostvare bolji plasman, ubrzo nakon Vareza organizovali bismo, treću, odlučujuću trku koja će i definitivno rešiti pitanje ženskog dvojca bez kormilara za kvalifikacije u Lucernu. Što se tiče olimpijskog dvojca bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik on će u Varezeu nastupiti bez ikakvog pritiska i ova regata će biti sastavni deo priprema za Evropsko prvenstvo za seniore u Brandenburgu početkom maja – kazao je član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Pored Ilića u stručnom štabu srpske ekspedicije, koja put Italije kreće u sredu, biće i član Selektorske komisije VSS Dejan Guslov, trener reprezentacije Saša Mimić, Petar Ibročić i francuski trener Sedrik Tublan, koji radi sa lakim četvercem. Kvalifikacije u Varezeu na programu su u petak pre podne, a istog dana, samo u popodnevnim časovima, biće organizovani repesaži. U subotu, 16. aprila, su C i D finala, kao i polufinala, dok su u nedelju A i B finala. U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 19 posada, u teškom četvercu 11, u lakom četvercu 17, a u ženskom dvojcu bez kormilara 18. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak popodne.