Partizan sačuvao titulu

U nedelju, 28. februara 2016, u Novom Sadu održano prvo zvanično veslačko takmičenje u ovoj godini Prvenstvo Srbije na ergometrima koje je oborilo rekord po broju učesnika. Prvo mesto u ukupnom plasmanu pripalo Partizanu (77 bodova), Crvena zvezda druga (53), Danubius 1885 treći (31)…

U nedelju, 28. februara 2016, u Novom Sadu je održano prvo zvanično veslačko takmičenje u 2016. – Prvenstvo Srbije na ergometrima, koje su organizovali Veslački klub Danubius 1885 i Veslački savez Srbije. Šampionat u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu), koji je osmu godinu uzastopno održan na ovom mestu, bio je rekordan po broju učesnika (530), a titula najuspešnijeg kluba pripala je, kao i lane, Partizanu. Njegovi veslači i veslačice osvojili su ukupno 77 bodova, 24 više od Crvene zvezde koja je u ukupnom plasmanu zauzela drugo mesto. Sa 31 bodom Danubius 1885 bio je treći, dok je Galebu sa 26 bodova pripalo četvrto mesto. Pored ova četiri kluba bodove su osvojili i Smederevo (14), Tamiš (13), Grafičar (9), Zreneks (6), Čurug (6) i Palić (3).

Šampioni države postali su senior Jovan Popović (Partizan), seniorka Jovana Arsić (Zreneks), laki senior Mihajlo Atanackov (Tamiš), laka seniorka Maša Kuprešanin (Danubius 1885), mlađi senior Aleksandar Beđik (Partizan), mlađa seniorka Milica Slijepčević (Danubius 1885), junior Veselin Tričković (Partizan), juniorka Maša Stanisavljević (Galeb), kadet Pavle Lijeskić (Partizan), kadetkinja Ivana Pavić (Partizan), pionir Aleksandar Marković (Partizan), a pionirka Branislava Ivkov (Čurug). U konkurenciji dubl skulova najbolji su bili pioniri Nikola Ristić i Stefan Lungulović (Crvena zvezda) i pionirke Iva Zubelić i Mila Milentijević (Palić), dok je zlato u konkurenciji četverac skula za pionire pripalo Aleksandru Grbiću, Dušanu Ivkoviću, Nikoli Stevaniću i Urošu Džodžu (Crvena zvezda). U konkurenciji veterana prva mesta pripala su Henrihu Vrečku (Partizan) u kategoriji VM 70-80, Mihajlu Vujasinović (Crvena zvezda) u kategoriji VM 60-70, Đerđ Telekiju (ARK Tron) u kategoriji VM 50-60, Nikoli Otaševiću (Smederevo) u kategoriji VM 40-50, te Dejanu Steviću (Koloseum 021) u kategoriji VM 30-40. Kod veteranki najbolje su bile Jamanta Šafranj (ARK Tron) u kategoriji VŽ 30-40 i Slađana Nešić (Danubius-Fitnes) u kategoriji VŽ 40-50. Zlatnu medalju u konkurenciji studenata osvojio je Dušan Slavnić (Fakultet sporta I fizičkog vaspitanja iz Beograda), a u konkurenciji studentkinja Milica Slijepčević (Fakultet tehničkih naukua iz Novog Sada).

– Nedeljno Prvenstvo Srbije na ergometrima bilo je rekordno bez obzira na činjenicu da su ga propustili naši najbolji seniori zbog priprema za Olimpijske igre i Olimpijsku kvalifikacionu regatu. Prezadovoljni smo jer je upravo takmičenje u Novom Sadu pokazatelj da je se masovnost u veslačkog sportu iz godine u godinu povećava. Organizacija je bila na visokom nivou bez obzira na ogroman broj takmičara, uslovi za takmičenje su bili regularni, za šta zasluge pripadaju Veslačkom klubu Danubius 1885, koji je uz Veslački savez Srbije bio tehnički organizator – kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

Po njegovim rečima na “Ergometrijadi” u Novom Sadu postignuto je mnogo dobrih rezultata

– Bilo je nekoliko izuzetno vrednih vremena. Reprezentativni kandidat Jovan Popović trijumfovao u konkuirenciji seniora uspevši prvi put da izvesla vreme ispod šest minuta. U konkurenciji mlađih seniora, koja se prvi put našla na programu, pobedio je Aleksandar Beđik. Na ovaj način je pokazao izuzetan napredak koji dobija na značaju ako se zna da se pre samo šest meseci vratio u veslanje posle gotovo jednogodišnje pauze. Odličan rezultat u ovoj konkurenciji postigao je i Miloš Milićević koji je osvojio srebro. U juniorskoj konkurenciji se pojavila jedna nova velika grupa odličnih veslača, a dokaz toga jeste da je čak trinaestorica zabeležilo rezultat ispod 6:30. U skladu sa tim očekujemo da ćemo ove godine napraviti respektabilne posade za Evropsko prvenstvo za juniore u Litvaniji i Svetsko prvenstvo za juniore u Holandiji. U konkurenciji seniorki kandidatkinje za državni tim Jovana Arsić I Ivana Filipović su osvojile prvo, odnosno drugo mesto. Pokazale su dobar kvalitet, a odmah nakon ovog Prvenstva na ergometrima nastavljaju sa pripremama za izborni proces za sastav državnog tima – istakao je Jevremović.

Uporedo sa Prvenstvom Srbije na ergometrima u Novom Sadu je održana i Skupština Veslačkog saveza Vojvodine kao i sastanak Trenerske organizacije.

 

Konačan plasman i bodovi

Partizan

77

Crvena zvezda

53

Danubius 1885

31

Galeb

26

Smederevo

14

Tamiš

13

Grafičar

9

Zreneks

6

Čurug

6

Palić

3

Kompletne rezultate Prvenstva Srbije na ergometrima možete preuzeti OVDE