Dušan Kovačević na čelu srpske veslačke struke

Uz prisustvo trenera iz 11 srpskih klubova za novog predsednika Trenerske organizacije u subotu, 17. oktobra 2015, jednoglasno izabran Dušan Kovačević

Nakon poslednjeg zvaničnog veslačkog događaja u 2015. – Daljinske regate u Novom Sadu u prostorijama Veslačkog kluba Danubius 1885 u subotu, 17. oktobra 2015, održan je sastanak Trenerske organizacije. Uz prisustvo trenera iz 11 srpskih klubova za novog predsednika ove organizacije jednoglasno je izabran Dušan Kovačević. On će na tom mestu zameniti Petra Ibročića, koji je bio na čelu prethodne dve godine. Kovačeviću će mandat trajati godinu dana, a izborom na ovu funkciju, prema propisima Veslačkog saveza Srbije (VSS), automatski je postao i član selektorske komisije VSS u kojoj su i Nebojša Ilić i Dejan Guslov. Sekretar Trenerske organizacije ostao je Zlatko Blašković, koji je obavljao ovu dužnost i u prethodna dva mandata.

– Trenerska organizacija je osnovana pre dve godine i tada je zamišljeno da se ona bavi postavljanjem određenih standarda, da se bori za status trenera i da pokuša da rešava ostale probleme koje muče veslačku struku, od koje uostalom najviše i zavisi to koje ćemo rezultate postizati. Međutim, nije se mnogo odmaklo od početka, a ostalo je mnogo otvorenih pitanja koja vape za odgovorima. Pokušaću, koliko god je u mojoj moći, da pokrenem ovu organizaciju i da je potpuno stavim u službu srpske veslačke struke – kaže Dušan Kovačević pod čijem su vođstvom srpske posade osvojile zlatnu i četiri bronzane medalje na najvećim svetskim takmičenjima – Prvi korak biće da se još neki mladi stručnjaci značajnije uključe u rad nacionalnih selekcija. Srpsko veslanje je mnogo napradovalo i s tim u vezi porastao je i broj vrhunskih veslača. Naši najtrofejniji treneri, koji godinama unazad rade sa reprezentativcima, jednostavno mogu samo da se potpuno posvete A seniorima budući da je program rada sa njima veoma zahtevan, da su standardi visoki i da su ciljevi postali veliki tj. oni podrazumevaju i osjajanje olimpijskih odličja. Stoga, smatram da ima mnogo prostora da se neki novi i mladi treneri angažuju u radu, pre svega, sa seniorima B, juniorima, kadetima, univerzitetskim selekcijama i sa veslačicama. Takođe, sugerisaćemo Savezu da mnogi naši klubovi u zemlji imaju samo po jednog trenera i da oni, ukoliko nisu povremeno uključeni u rad sa reprezentativnim posadama, mahom rade u svojim sredinama bez odgovarajuće finansijske satisfakcije. Stoga, postoji realna opasnost da, ako oni u nekom trenutku dignu ruke od veslanja, dođe i do gašenja njihovih klubova i veslačkih centara u njihovim mestima. Treba naći način da im se pomogne, ali, to sam napomenuo i na sastanku Trenerske organizacije, oni moraju da povuku prvi korak. Ako budu imali pravi plan i ako ga dostave Savezu mi kao Trenerska organizacija bismo učinili sve da ih podržimo i da zajedno sa Savezom nađemo rešenje.