Rekordan broj posada u borbi za titule prvaka

Na pretposlednjem, ujedno i najjačem, domaćem takmičenju u ovoj sezoni Prvenstvu Srbije, koje će se 19. i 20. septembra 2015. održati na Adi Ciganliji, takmičiće se 230 posada iz svih srpskih klubova u svim kategorijama. Raste broj posada u ženskoj konkurenciji, prvi put u istoriji kvalifikacije osmeraca za juniore

Pretposlednji čin veslačke sezone odigraće se predstojećeg vikenda na Savskom jezeru, a ljubitelji ovog sporta u našoj zemlji imaće priliku zadnji put u 2015. na delu vide gotovo sve najbolje što trenutno može da ponudi ovaj sport. U subotu i nedelju, 19. i 20. septembra 2015, održava se pretposlednje, ujedno i najjače i najznačajnije, domaće takmičenje – državno prvenstvo na kojem će se u svim starosnim kategorijama takmičiti 230 posada iz svih srpskih klubova (poslednje takmičenje u 2015. je Treće kolo omladinske lige 17. oktobra u Novom Sadu). Po broju prijavljenih posada i takmičara ovo će biti najbrojniji državni šampionat do sada.

Na Adi Ciganliji takmičiće se i mnogobrojni reprezentativci naše zemlje koji su ove godine branili boje Srbije na najvećim međunarodnim takmičenjima u juniorskim i seniorskim konkurencijama. Između ostalih, svoje umeće pokazaće i Miloš Stanojević, osvajač bronze u skifu za lake veslače na Svetskom prvenstvu za seniore, Andrija Šljukić, svetski viceprvak u skifu na planetarnom šampionatu za seniore do 23 godine, Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić i Zoran Rajić, članovi četverca bez kormilara koji je osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu za juniore. Iako će mnogi sada reprezentativni dres zameniti klupskim obeležjima nema sumnje da će bitka za svaku medalju biti zanimljiva i neizvesna.

– Sedmu godinu uzastopno državnim prvenstvom, najjačim i najznačajnijim domaćim takmičenjem, stavljamo tačku na sezonu. Iako je veslačka sezona broji poslednje dana očekujemo uzbudljive i neizvesne trke samim tim što će konkurencija biti izuzetno jaka. Učestvovaće mnogi reprezentativci što daje ogromnu značaj šampionatu. Posebno smo ponosni da će ovaj šampionat biti rekordan po broju učesnika i posada bez obzira što je kraj duge i naporne sezone. Takođe, raduje nas to da iz godine u godinu raste broj prijava u ženskim kategorijama, koje će imati promotivne trke u osmercu i četverac skulu, da će zbog broja posada prvi put u istoriji biti održane kvalifikacije osmeraca za juniore, da je prijavljen rekordan broj kadeta... Nadamo se da će i vreme da nas posluži i da ćemo imati još jedan lep veslački događaj na Adi Ciganliji kojim ispraćamo takmičarsku sezonu kada su u pitanju sve uzrasne kategorije – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Prvog dana državnog šampionata na programu su su trke u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, kao i trka studentskih osmeraca. Drugog dana za medalje će se boriti seniori i kadeti, a jedna od najzanimljivijih trka očekuje se u disciplini ženski osmerac u kojima je će se u jednom timu naći veslačice svih uzrasnih kategorija. Oba dana takmičenja sastanak regatnog odbora je u 8,30 časova, kvalifikacije počinju sat i po vremena kasnije, dok su finalne trke od 11,30 časova.

Stanje prijava možete preuzeti OVDE