Optimizam Šljukića, Mačkovića i Jošića

Srpska veslačka reprezentacija koju čine skifista Andrija Šljukić, dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković i dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić u utorak, 21. jula 2015, putuje na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine čiji će domaćin od 22. do 26. jula biti Plovdiv. Šljukić: Želim da se borim za najviši plasman. Mačković: Zlato se, posle bronze iz Varezea, nameće kao cilj. Jošić: Imamo kvalitet za finale

Za dva dana u Plovdivu počinje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine koje će trajati do 26. jula i koje će okupiti 820 veslača i veslačica iz 51 zemlje. Nakon završnih priprema na Srebrnom jezeru srpski veslački tim koji će brojati pet takmičara – skifistu Andriju Šljukića, Viktora Pivača i Martina Mačkovića, koji će veslati u dvojcu bez kormilara, te Petra Jovanovića i Marka Jošića, koji će se ogledati u dubl skulu za lake veslače, i dva trenera Aleksandra Ivkovića i Radivoj Mijatova u utorak, 21. jula kreće put Bugarske. Pred polazak na šampionat naši reprezentativci su odisali optimizmom. Gotovo uglas su poručili da u Plovdiv idu sa samo jednim ciljem – učiniti sve što je u njihovoj moći da riznicu medalja srpskog veslanja obogate sa odličjima i sa ovog takmičenja.

Svetski juniorski viceprvak u skifu iz Trakaija 2013. Andrija Šljukić će u Bugarskoj debitovati na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine. Zbog povrede je propustio veći deo prošle sezone, uključujući i planetrani šampionat za mlađe seniore u Varezeu, ali se ove sezone u velikom stilu vratio na međunarodnu scenu. Bio je superioran u skifu na tri interancionalne regate, u Zagrebu, Beogradu i na Paliću, dok je na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju zauzeo visoko deveto mesto. U Plovdivu startuje u sredu, 22. jula, u konkurenciji još 24 skifista.

– Trenirao sam kao nikada do sada, u potpunosti ispunio svaki detalj iz programa priprema i maksimalno spremno dočekujem početak šampionata. U najboljoj sam mogućoj formi, a kao i uvek idem na najviši plasman. Konkurencija će biti izuzetno jaka ali verujem u sebe i svoj kvalitet. Za medalje će ravnopravno konkurisati šest-sedam čamaca, među kojima ću, nadam se, biti i ja. Odvojio bih Poljaka Vegrickog, od koga sam izgubio u finalu Svetskog prvenstva za juniore u Litvaniji 2013, Nemca Siringa, Britanca Bimonta, Danca Nilsena i Rumuna Prundeanua. Svi ostali će priliku za odličja vrebati iz drugog plana – kazao je 20-godišnji Šljukić koji će u Plovdivu veslati prvi put posle 2012. kada je u ovom mestu osvojio svetsku juniorsku bronzu u dvojcu bez kormilara sa Igorom Lončarevićem – Juniorska bronza u dvojcu bez kormilara iz 2012. jedan je od mojih najdražih uspeha u dosadašnjoj karijeri, tim pre što sam je osvojio u svojoj prvoj godini juniorskog staža. Nadam se da ću se ponovo radovati na ovoj regatnoj stazi za koju me vežu samo najlepša sećanja.

Viktor Pivač i Martin Mačković, poput Šljukića, pripadaju zlatnoj generaciji srpskog veslanja (veslači rođeni 1995) koja je briljirala u juniorskom uzrastu i od koje se, sa pravom, očekuje za zablista i u seniorskoj konkurenciji. Njih dvojica su na najbolji način otvorili svoj staž u mlađim seniorima. Na prošlogodišnjem šampionatu u Varezeu osvojili su bronzu u dvojcu bez kormilara. U međuvremenu su sa uspehom završili prvu godinu studija u Americi, a od juna se u Srbiji pripremaju za Plovdiv. Po rečima štrokera ovog čamca Mačkovića, Pivačev i njegov cilj u Bugarskoj je zlatno odličje. Kvalifikacije dvojaca bez kormilara, u kojima startuje 13 čamaca, na programu su u četvrtak, 23. jula.

– Odlično smo radili u završnim pripremama za Plovdiv. Iako je, za razliku od lane, bilo manje vremena za trening i uveslavanje, budući da smo obojica u junu stigli u Srbiju, mislim da smo na većem nivou u odnosu na 2014. Na Internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću, ujedno i izbornoj regati za Plovdiv, oba dana smo osvojili zlatna odličja iako nismo pružili željene partije. To i ne čudi s obzirom da od šampionata u Verezeu nismo zajedno seli u čamac. Ipak, na Srebrnom jezeru smo napredovali iz dana u dan i u zavidnoj formi putujemo na prvenstvo. Budući da smo 2014. stigli do bronze napad na zlato se, sam po sebi, nameće kao cilj. Imamo kvalitet da se borimo sa najboljim posadama od kojih bih izdvojio Australijance Hargvisa i Vitleja, prošlogodišnje svetske viceprvake, odlične Rumune Aikoboua i Gontarua, koji se ove godine opraštaju od konkurencije mlađih seniora, Britance Rudkina i Džordža, te Nemce Šredera i Gebauera – istakao je Mačković, evropski juniroski prvak u osmercu iz Minska 2013. i osvajač svetske juniorske bronze u istom čamcu iste godine, iza koga je prva godina boravka i studija u Americi – Upisao sam Univerzitet Berkli. Na početku mi je bilo teško zbog jezika i novog stila života. Međutim, brzo sam se privikao, ušao u tamošnji ritam i sada je sve kako treba. Veliku pomoć u adaptaciji imao sam od Jovana Jovanovića i Alekse Stankovića koji su već bili tamo. Inače, imam obiman program na fakultetu i treniram gotovo svaki dan. Za razliku od Srbije gde sam se na treninzima mnogo puta borio sam sa sobom na Berkliju je potpuno drugačije. Na treninizma ima i po 30 veslača i borba za mesto u timu je neprestana. Gotovo svaki trening imamo međusobne trke, a gledajući s te strane mnogo je zanimljivo i izazovno.

Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić svoju prvu trku u Plovdivu imaće u sredu. U ovoj disciplini prijavljeno je 25 čamaca. Štroker Jošić se nada da su Jovanović i on kadri da se domognu finala i tako naprave iskorak u odnosu na prošlogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Varezeu na kojem su stigli do B finala i u njemu zauzeli šesto mesto.

– Ciljamo finale i mislim da i realno imamo kvalitet za to. U odličnoj smo formi, idemo brže u odnosu na generalnu probu za Plovdiv – Internacionalnu regatu „Vojvodina Open“ gde smo stigli do zlata. Takođe, i iskusniji smo za godinu dana i mnogobrojne regate koje su za nama. Jovanović je, između ostalog, bio akter ovogodišnjeg Svetskog kupa na Bledu dok sam ja učestvovao na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju gde sam veslao u tandemu sa našim, godinama, najboljim „lakićem“ Milošem Stanojeviće. Treninzi sa njim, kao i takmičenje u Poznanju sa nekim od najjačih svetskih dubl skulova za lake veslače, mnogo su mi značili na putu sazrevanja i nadam se da će se efekat toga već osetiti u Bugarskoj – napominje Jošić i dodaje – U Plovdivu je pijavljeno mnogo dubl skulova za lake veslače. Među njima, naravno, ima i autsajera. Verujem da smo mi u grupi koja će se boriti za finale, a potom i za odličje. U njoj su i čamci Mađarske, Češke i Ukrajine, koji su se i lane takmičili u Varezeu, kao i tradicionalno jake zemlje u ovoj disciplini Nemačka i Italija.