Partizan i Danubius 1885 najuspešniji na Paliću

U subotu i nedelju, 4. i 5. jula 2015, na jezeru Palić održana tradicionalna Internacionalna regata Vojvodina Open koja je okupila preko 300 takmičara iz četiri evropske zemlje

Palić je još jednom bio centar veslačkog sporta u regionu. Tradicionalna Internacionalna regata „Vojvodina Open“, koja je ove godine održana po 53. put, i 2015. je ispunila očekivanja i još jednom pokazala zbog čega zauzima visoko mesto u društvu veslačkih takmičenja u ovom delu Evrope. Preko 300 veslača i veslačica iz četiri zemlje Starog kontineta u subotu i nedelju, 4. i 5. jula 2015, ogledali su se za medalje na jezeru Palić prikazavši ovoj sport u najlepšem svetlu.

Zanimljive i neizvesne trke veslača i veslačica iz preko 20 klubova bile su melem za oči svih pristutnih poklonika veslanja i sporta uopšte, a Palić je još jednu godinu u nizu početkom jula bio obojen najrazličitijim veslačkim bojama. Organizator takmičenja Veslački klub Palić i ove godine je položio ispit sa desetkom. Uz pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Vojvodine, a uz pomoć Grada Subotice, Parka Palić, Javno-komunalnog preduzeća Subotičke pijace, Javno-komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, Javnog preduzeća Palić-Ludaš i Veterinarskog saveza Subotica maksimalno se potrudio, i uspeo u tome, da sve protekne u najboljem redu i da se svi sa Palića odu puni utisaka.

– Ovogodišnja Internacionalna regata „Vojvodina Open“ je protekla bez ikakvih problema, a prezadovoljni smo što su svi učesnici sa Palića otišli zadovoljni. Opšti je utisak da je ovogodišnja regata bila bolje organizovana od prošlogodišnje, istovremeno bila je u takmičarskom smislu i jača bez obzira što ni ove godine nismo uspeli da oborimo rekord po broju takmičara iz 2013. Kada se podukla crta po ukupnom broju bodova prva dva mesta pripala su veslačkim klubovima Partizan iz Beograda i Danubius 1885 iz Novog Sada, s tim što je klub iz našeg glavnog grada osvojio najviše zlatnih. I ove godine na „Vojvodina Openu“ održane su trke Podunavskog kupa, koji je obnovljenlani i koji okuplja zemlje Dunavskog sliva – kazao je generalni sekretar Veslačkog kluba Palić i jedan od glavnih organizatora ovog takmičenja Vladimir Antić.

Na marginama „Vojvodina Open-a“ u nedelju je na Paliću održan važan sastanak povodom Evropskog univerzitetskog prvenstva koje će 2017. biti održano na Palićom jezeru. Sastanku su pristustvovali gradonačelnik Subotice Jene Maglaj, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, predsednik Veslačkog saveza Vojvodine Milan Saratlić, predsednik Veslačkog klub Palić Tomislav Zvekanović, predsednik UO VK Palić Andrija Sabo Hanđa, generlani sekretar VK Palić Vladimir Antić i trener ovog kluba Nikola Kujundžić, Petar Ibročić ispred VK Danubius 1885, docent dr Viktorija Aladžić profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici i prof. dr Danijel Kukaras prodekan za nastavu.

– Sastanak je bio veoma produktivan i efikasan. Odlučeno je da u što kraćem roku bude formiran Organizacioni odbor Evropskog univerzitetskog prenstva koji će činiti predstavnici Grada Subotice, veslačkih saveza Srbije i Vojvodine, veslačkih klubova Palić i Danubius 1885, kao organizatora takmičenja i Novosadskog univerziteta, koji je nosilac projekta. Takođe, dogovoreno je da se formira i Radna grupa na lokalu koja bi se bavila organizacionim ativnostima vezanim za ovo takmičenje na na kojem se očekuje učešće preko 400 takmičara i 200 trenera i ostalih. Naravno, jedna od glavnih tema sastanka bio projekat Građevinskog fakulteta u Subotici o izgradnji međunarodnog regatnog centra na Paliću koji se već nalazi u master planu Subotice i Palića. Tim povodom je istaknuto da ovaj projekat, koji je od izuzetne važnosti kako za naše veslanje tako i za veslanje čitavog ovog regiona na tromeđi tri zemlje – Srbije, Mađarske i Hrvatske, biti realizovan do početka Evropskog univerzitetskog prvenstva. Ostalo je samo pitanje da li će do 2017. biti izgrađen do kraja ili parcijalno, a to će zavisti od finansijskih sredstava – istakao je Antić.