Kadri smo za velika dela

Srpski veslački reprezentativac Miloš Vasić priča o pripremama za predstojeću sezonu i o očekivanjima u 2015.

Miloš Vasić pripada grupi srpskih veslača koji bi u narednoj deceniji trebalo da predstavljaju udarnu iglu reprezentacije. Iako je 10. januara ove godine proslavio svoj tek 24. rođendan već sada iza sebe ima respektabilnu karijeru. Bio je akter brojnih najvećih veslačkih takmičenjima a u svom CV-u već ima i jedno učešće na olimpijskim igrama. U Londonu 2012, kao 21-godišnjak, veslao je u četvercu bez kormilara, koji su pored njega činili i Goran Jagar, Miljan Vuković i Radoje Đerić, i koji je kao najmlađi na igrama osvojio deseto mesto. Iste godine ovaj čamac je u istom sastavu osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu za seniore u Italiji. To odličje, uz srebro na Svetskom kupu na Bledu u teškom četvercu 2010. i bronzu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Austriji 2013, su Vasićeva, za sada, najznačajnija ostvarenja.

lane je bio 11. u skifu na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu, a tri meseca kasnije je u četvercu bez kormilara sa Jagarom, Đerićem i Nikolom Stojićem osvojio deveto mesto na Svetskom prvenstvu u Amsterdamu. Po Vasićevim rečima pripreme za predstojeću sezonu idu u najboljem smeru.

– Posle uvodnog dela u Srbiji, odradili smo jedan ciklus u Turskoj, posle čega smo imali oštre bazične pripreme u Austriji. U februaru smo ponovo bili u turskom Kojčegizu. Na početku je akcenat bio na skifu, a nakon toga smo počeli da radimo u dvojcima. Moj partner u ovom čamcu je Nenad Beđik koji se u decembru potpuno vratio u kolosek nakon zdrastvenih problema jesenas. Odlično funkcionišemo i želimo da dokažemo da odlični rezultati na Svetskom kupu u Lucernu prošle godine nisu bili slučajnost. Lično sam zadovoljan individualnim napretkom u toku ovih priprema. Poboljšao sam rezultate u skifu, a na nedavnom Prvenstvu Srbije na ergometrima ponovo sam postavio lični rekord. Vremenom 5:54,4 zauzeo sam peto mesto. Prezadovoljan sam i ovim ostvarenjem iako mi je cilj bio da ove godine izveslam na ovom takmičenju rezultat oko 5:52. Međutim, u pripremama smo manje radili ergometar nego inače, pa je logično što nisam uspeo da još više poboljšam svoj najbolji rezultat – kazao je na početku Miloš Vasić.

“Ergometrijadom” u Novom Sadu stavljena je tačka na deo priprema u kojima je dominirao rad na snazi. Na redu su pripreme u Varezeu gde će jedna grupa reprezentacije, u kojoj je i Vasić, trenirati od 4. do 19. marta.

– Najnaporniji deo je iza nas. Do prve Izborne regate – “Croatia Opena” u Zagrebu ostalo je nešto više od mesec dana. Osnovni cilj je da do tada povratimo osećaj u čamcu i da se što bolje uveslamo za Zagreb. U glavnom gradu Hrvatske svi mi ćemo se boriti za svoja mesta u državnom timu za prvo veliko takmičenje u ovoj godini – Evropsko prvenstvo u poljskom Poznanju krajem maja. Najverovatnije ću u Zagrebu veslati prvo u dvojcu sa Beđikom, a posle možda i u nekom četvercu ako stručni štab odluči tako. Moje je da i u dvojcu, kao što je slučaj u skifu, postignem svoje najbolje rezultate i da se tako nametnem za neku reprezentativnu posadu – istakao je Vasić.

Rođeni Zvorničanin, koji je u Beograd stigao 2006. u okviru projekta “Indetifikacija mladih talenata,” kaže da je cilj svih ciljeva u ovoj godini Svetsko prvenstvo za seniore u francuskom Ožibeleu krajem avgusta gde će se vaditi gro “viza” za Olimpijske igre u Riju 2016. U svim disciplinama osim u skifu, u kojem će najboljih devet direktno na Igre, na talonu će se naći čak 11 karata za Rijo.

– Do Francuske ima mnogo vremena iako nam je svima u mislima upravo ovo takmičenje zbog ogromnog uloga na njemu. Pre četiri godine bio sam član četverca koji je na Svetskom prvenstvu na Bledu osvojio poslednje, 11, mesto koje je vodilo na Olimpijske igre u Londonu. Nadam se i siguran sam da se nikada više u mojoj karijeri neće ponoviti tako stresno svetsko prvenstvo. Tim pre što je nekolicina nas za ove četiri godine potpuno veslački sazrela. Značajno smo ojačali i fizički i psihološki a rezultate koje postižeo u poslednje vreme trebalo bi da budu dovoljan garant vrhunskih ostvarenja na svetskoj sceni. S tim u vezi sada razmišljam o mnogo višim ciljevima nego što je sam plasman na Igre. Bez obzira u kojoj posadi budem bio finale Svetskog prvenstva u Ožibeleu se nameće kao cilj. Ako to dosegnem olimpijska norma će se podrazumevati – napomenuo je Vasić.

Prošle godine Vasić se prvi put posle duže vremena oprobao u njegovoj omiljenoj disciplini – skifu kada je na Evropskom prvenstvu zauzeo 11. mesto.

– Skif je definitivno disciplina u kojoj bih voleo u budućnosti da se takmičim. U ovom čamcu sam osvojio šesto mesto na Svetskom prvenstvu za juniore u Brivu 2009, iako sam do poslednjih 250 metara bio prvi. Prošlogodišnji šampionat Starog kontinenta za seniore je bila svojevrsna proba za budućnost, a za neke ozbiljnije ciljeve neophodna je mnogo duža priprema. Videću šta je u planovima stučnog štaba, a možda će prilika da se potpuno prešaltam u skif biti naredni olimpijski ciklus koji se završava Igrama u Tokiju 2020. – kaže na kraju Vasić.