Promena pristupa za najviše ciljeve

Srpski veslač Marko Marjanović priča o dosadašnjem toku priprema za predstojeću sezonu i o očekivanjima u 2015.

Marko Marjanović je dugo u vrhu srpskog veslanja. Jedan od najiskusnijih članova našeg državnog tima a član je jedinog čamca koji nije menjao sastav u protekle tri godine. Sa sedam godina mlađim Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva, prvi put je je nastupio na Evropskom prvenstvu u Varezeu 2012. kada su osvojili peto mesto u dubl skulu, čamcu u kojem ima titulu evropskog viceprvaka iz Plovdiva 2011. (veslao u tandemu sa Dušanom Bogičevićem). Iako su od tada na mnogo trka pokazali da imaju štofa za najviše domete Marjanoviću i Filipoviću je, nekako, uvek malo nedostajalo da se domognu finala najvećih takmičenja. Tako je bilo 2013, kada su osvojili deveto mesto na Evropskom prvenstvu u Sevilji, a sedmo mesto na Svetskom prvenstvu u Čungjuu, i prošle godine, kada su na šampionatu Starog kontinenta u Beogradu bili osmi, a na planetarnom šampionatu u Amsterdamu deveti. Po rečima starijeg člana ovog čamca Filipović i on su maksimalno motivisano krenuli u susret novoj sezoni u kojoj bi trebalo da plasmanom na Olimpijske igre u Riju 2016. krunišu trogodišnju saradnju.

– Odmah po završetku prošle sezone krenuli smo sa priprema za novu, koja je posebno značajna iz razloga što će se na Svetskom prvenstvu u francuskom Ožibeleu deliti gro “viza” za Olimpijske igre u Riju 2016, čak 11 u našoj disciplini. Iz analize sa našim trenerom Dejanom Guslovim a poučeni i iskustvima braće Sinković iz Hrvatske, svetskih prvaka u dubl skulu, promenili smo pristup treninzima. Značajno smo podigli standarde koje kroz treninge pokušavamo da dosegnemo. Merilo za rad nam je rezultat u rangu svetskog rekorda u dubl skulu, a ne samo medalje, pa smo, samim tim, značajno pojačali sve segmente treninga. Prošle sezone smo na svim takmičenjima išli na medalju ali izgleda u pripremama nismo dovoljno radili za. Ove godine smo prelomili. Promenili smo pristup treninzima, obraćamo pažnju i na mnoge druge stvari a čvrsto verujem da će se efekat toga pokazati ove godine. Odlučniji smo nego ikad da pokažemo da pripadamo vrhu svetskog veslanja, za šta, ubeđen sam, imamo neophodan kvalitet – ističe Marjanović.

Marjanović ističe da pripreme teku po planu i da se već osećaju efekti promene pristupa treninzima.

– U decembru s veliki deo priprema obavili na vodi u Tivtu sa namerom da popravimo neke tehničke nedostatke koji su nas kočili prošlih sezona i mislim da smo uspeli u tome. Lično, sada imam mnogo bolji osećaj u čamcu nego što je bio slučaj pre. Potom smo u skijaškom centru Ramsau odradili specifične bazične pripreme gde je akcenat bio na skijaškom trčanju. Prezadovoljan sam i ovim ciklusom. Došlo je do pomaka što se tiče spreme u odnosu na prošlu godinu. Trenutno smo u italijanskoj Samaudiji gde treniramo i u skifovima i u dubl skulu a cilj je da, posle napornih priprema u Austriji, polako ali sigurno povratimo osećaj za čamac – kaže Marjanović.

Dugodišnji član Veslačkog kluba Partizan “podvlači” da je glavni zadatak ovog čamca u 2015. plasman na Olimpijske igre u Riju. Marjanović je već osetio draž najvećeg svetskog sportskog događaja pošto je bio rezerva na Olimpisjkim igrama u Londonu 2012. Ipak, veruje da će u Riju i zvanično debitovati na Igrama.

– Imamo veliku veru u svoje sopstvene mogućnosti a da nije tako ne bismo fanatično trenirali svih ovih godina. U dubl skulu je velika i ujednačena konkurencija, ali smo dokazali mnogo puta da smo među 10-tak najboljih svetskih čamaca. Imamo mali nedostatak što u zemlji, trenutno, nemamo konkurenciju u ovoj disciplini koja bi nas možda snažnije gurala napred. S druge strane to nam omogućava da se u miru maksimalno posvetimo poboljšanju rezultata. Sve u svemu radimo za svetsku medalju. Takav način mora da donese rezultat i da odagna svaku neizvesnost što se tiče plasmana na Olimpijske igre – kaže na kraju Marjanović.