Partizan sačuvao titulu

S 56 boda veslači crno-belih najbolji u Novom Sadu na Prvenstvu Srbije na ergometrima, prvom zvaničnom takmičenju u novoj sezoni. Crvena zvezda druga, domaćin takmičenja Danubius 1885 treći, Palić četvrti.... Nebojša Ilić: Odlični rezultati u Novom Sadu

U nedelju, 24. februara 2013, u Sali za studentski sport „Đačko" u Novom Sadu u organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije održano je prvo zvanično takmičenje u novoj sezoni - Prvenstvo Srbije na ergometrima. Bitka se vodila u svim kategorijama u obe konkurencije, uz veliki odziv svih naših veslačkih klubova. Organizacija je kao i prošle godine, kada je domaćin takođe bio Danubius 1885, bila na najvišem niovu. Takmičenje, koje je bilo na 2 km, proteklo je u izuzetnoj atmosferi, a obeležile su ga i neizvesne borbe i veliki broj odličnih rezultata. Titulu najuspešnijeg kluba odneo je Partizan čiji su veslači osvojili ukupno 56 boda, čime su sačuvali titulu osvojenu lane. Drugo mesto je pripalo Crvenoj zvezdi (43), a treće domaćinu takmičenja Danubiusu 1885 (20).

– Budući da su članovi seniroske reprezentacije već imali testove na ergometru kao i zbog specifičnoosti trenutnog ciklusa priprema koje su u punom zamahu, smatrali smo da nije upitno da učestvuju na Prvenstvu Srbije. Pogotovo što nam je cilj i da ptužimo priliku i mlađim takmičarima da se afirmišu što su oni u potpunosti iskoristili. Marinkovski, koji je tek ušao u seniorsku konkurenciju trijumfovao je s odličnim rezultatim. Odličan rezultat u kategoriji seniora postigao je i Nikola Simović, koji je postao viceprvak a solidan je bio i Miloš Urukalo. Podbacio je Vuk Matović od kojeg smo očekivali bolji rezultat u Novom Sadu, a žao nam je što je zbog povrede šampionat propustio Lika Miladinović od kojeg smo očekivali da i na ovom prvenstvu potvrdi veliki napredak. U konkurenciji lakih seniora dobre rezultate postigli su Nemanja Drelić i Tihomir Pavlović, iz Grafičara, odnosno Zvezde – kazao je selektor srpske veslačke reprezentacije Nebojša Ilić i dodao – Najzanimljivije je bilo u konkurenciji juniora što i ne čudi s obzirom da su se takmičili sve sami osvajači medalja sa prošlogodišnjih najvećih svetskih takmičenja i od kojih je nekolicina njih već uključena u seniorski program priprema. Postignuto je mnogo fenomenalnih rezultata, a Bojan Došljak, Aleksandar Beđik, Martin Mačković, Uroš Marinković, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Andrija Šljukić su još jednom potvrdili ogroman potencijal.

U odsustvu reprezentativaca, koji su opravdano propustili takmičenje u Novom Sadu, najbolji rezultat u kategoriji seniori zabeležio je Aleksandar Marinkovski (Partizan), prošlogodišnji prvak u juniorskoj konkurenciji. Kod lakih seniora trijumfovao je Nemanja Delić (Grafičar), kod seniorki kao i lane najbolja je bila Jovana Arsić (Zrneks), dok je i kod lakih seniroki došlo do odbrane titule budući da je pobedila Mira Nikić (Grafičar), prošlogodišnja šampionka. Kod juniora trijumfovao je Bojan Došljak (Partizan), kod juniorki prošlogodišnja kadetka prvakinja Miona Mitrović (Danubius 1885), kod kadeta Miloš Milićević (Crvena zvezda), kod kadetkinja Pap Katalini (Palić), kod pionira Aleksa Mišeljić (Smederevo), a kod pionirki Jovana Stanivuk (Čurug).

Održano je i takmičenje veterana i studenata. Kod vetarana najbolji je bio Dejan Stević (Danubius 1885), kod veteranki Teodora Stanković (Crvena zvezda), kod studenata je trijumfovao Srećko Stojiljkov (Vojna akademija), a kod studentkinja Tijana Stefanović (Beogradski univerzitet). U generalnom poretku među akademcima najuspešnija je bila Vojna akademija s 18 bodova.

Selektor Ilić je na kraju pohvalio organizaciju takmičenja:

– Danubius 1885, domaćin šampionata, je još jednom premašio očekivanja pokazavši se u sjajnom svetlu kao organizator. Sve je bilo na najvišem nivou počev od sale, pa sve do ambijenta i uslova, tako da ni odlični rezultati nisu izostali.