Tamiš sija od zlata

Veterani pančevačkog kluba blistali na nedavno završenom Evropskom „masters“ prvenstvu u Sloveniji, osvojivši pet najsjajnijih odličja


Ekipa mala, ali baš dobro odabrana. Trojica veterana Veslačkog kluba Tamiš, Boško Bjelajac, Milan Puzić i Jovan Opačić, osvojila su čak pet zlatnih medalja na Evropskom „masters“ prvenstvu u slovenačkom Bledu, koje je održano od 17. do 19. juna.

Posebno se istakao najmlađi među njima, Boško Bjelajac, koji se okitio sa tri najsjajnija odličja. Najpre je u svojoj starosnoj kategoriji odbranio prošlogodišnji naslov prvaka Evrope u skifu, da bi poslednjeg dana takmičenja bio najbolji i u superfinalu, gde je poneo naziv najboljeg skifiste Starog kontinenta, u trci u kojoj je oborio lični rekord (3:39,88). Treće zlato osvojio je u dubl skulu, sa Igorom Bozeglavom, partnerom iz Slovenije.

Boško Bjelajac na pobedničkom postolju u Sloveniji

Boško Bjelajac na dodeli medalja u Sloveniji (Foto: privatna arhiva)


- U našoj kategoriji je bilo najviše veslača, čak 36 skifova, pa je uspeh u takvoj konkurenciji još draži – prezadovoljan je Boško Bjelajac odbranom zlata u Sloveniji, u kojoj je i u septembru prethodne godine bio najbolji master skifista Evrope. – Svoje najbolje vreme zabeležio sam u superfinalu, u kojem sam završio ispred Slovenca Bozelgava, mojeg dubl skul partnera, ali i šampiona Nemačke, Mihaela Humbeka. Upravo sam sa Igorom izveslao i dubl skul pobedu, čime sam na najlepši način zaokružio nastup na ovoj regati.

Ozbiljne pripreme za takmičenje podrazumevale su treninge dvaput dnevno, pa je veteran pančevačkog kluba nastup na Bledu dočekao potpuno spreman.

- Jak trening i takmičarska forma. Nedavno sam bio na regati u Moskvi, gde sam u svojoj kategoriji osvojio drugo mesto, a konkurencija je bila ogromna. Pripreme za Bled su morale da budu maksimalne, jer se takmičilo nekoliko bivših olimpijaca, a među njima i Danac koji se dvaput okitio svetskim zlatom.

Bjelajac na regati u Moskvi

Boško Bjelajac na regati u Moskvi (Foto: privatna arhiva)


Uživanje na Bledu upotpunila je i velika podrška „sa tribina“.

- Porodica je uvek uz mene, a ovog puta sam imao pravi „fan-klub“ – ne krije Bjelajac.

Boška smo pronašli upravo u krugu porodice i prijatelja, dok je “punio baterije” za nastupajuće izazove.

- Par dana odmora, pa u nove pobede. Sledi nastup na „Vojvodina Open-u“, u avgustu pripreme na Gružanskom jezeru, a u septembru ono najvažnije – Svetsko prvenstvo u francuskom Libornu – otkriva Boško Bjelajac.

 

********************************************

SKIFISTA TAMIŠA IMAO INTERNACIONALNU KARIJERU

Trostruki šampion Belgije

 

Boška Bjelajca životni put svojevremeno je odveo u Belgiju, a naravno da ni tamo nije mogao bez veslanja. Postao je reprezentativac, osvajao je nacionalne titule u lakom skifu, dubl skulu i osmercu, a 1996. godine bio je nadomak odlaska na Olimpijadu u Atlanti.

********************************************

 

Još dva zlata u Sloveniji delo su Milana Puzića, koji je trijumfovao u svojoj starosnoj kategoriju u skifu, kao i u dubl skulu sa klupskim kolegom Jovanom Opačićem.

- Malo je nedostajalo da osvojim još jednu medalju – priznaje Jovan Opačić. – U finalu skifa zauzeo sam četvrtu poziciju. Ipak, prezadovoljan sam nastupom i zlatom u dubl skulu.

Milan Puzić i Jovan Opačić

 Milan Puzić i Jovan Opačić na Bledu (Foto: privatna arhiva)

 

Jovan, koji uskoro puni 66, a vesla pune 52 godine, ovaj sport i dalje shvata veoma ozbiljno.

 - Dobro smo trenirali, imali smo i dovoljno trka, a sa Milanom sam se takmičio i kao mlad, pa smo baš „uveslani“ – otkriva „tajnu“ uspeha Jovan, uz napomenu da je sve lakše u okruženju kakvo ima u klubu, gde mu prijaju timski duh i način na koji se trenira, pa je veslačima Tamiša „izvođenje radova“, kako sam kaže, pravo zadovoljstvo.

 

******************************************

JOVAN OPAČIĆ SE SETIO „MALOG“ BOŠKA BJELAJCA

Poznanstvo sa Jaruna

 

- Zbog priprema staze za Univerzijadu u Zagrebu, te 1987. godine veslali smo na Jarunu – prisetio se Jovan Opačić prve saradnje sa Bjelajcem. – Boško je imao sedamnaest i po godina, zajedno smo bili u četvercu. Sećam se da je tada govorio kako bi da bude kao Joca. Verovatno nije ni slutio da će da bude bolji od mene.

*******************************************


Bled je uvek bio posebno mesto za veslače, sjajna staza, a bilo je i dobrih rezultata. Ipak, najlepše je na Tamišu.

- Pripremam se za tradicionalnu, rekreativnu kanu regatu na Tamišu, koju već 30-40 godina sa zadovoljstvom organizujem za „kolege”. Ne idem na “Vojvodina Open”, jer se često dešavaju prekidi zbog vrtložnih vetrova na Paliću – kaže Jovan Opačić.

Srpskim veteranima još jednom sve čestitke za nastup u Sloveniji, uz želje za dobro zdravlje i još mnogo godina veslanja.

  

*****************************************

SLOVENIJA PRIJALA I MLADIM VESLAČIMA TAMIŠA

Kadetski četverac na najvišem postolju


„Klinci“ Tamiša blistaju kao mastersi.  Po ugledu na starije kolege, kadetski četverac skul pančevačkog kluba, u sastavu Mihajlo Marković, Marko Jančikin, Petar Perić i Pavle Milutinović, stigao je do najvišeg postolja na 66. Međunarodnoj regati u Bledu, održanoj od 10. do 12. juna.

Mladi veslači Tamiša, pod vođstvom trenera Ognjena Matijevića, posle velike borbe pred samim ciljem prestigli su vršnjake iz Hrvatske i stigli do treće zlatne medalje na internacionalnim regatama.

 Kadetski četverac Tamiša

Foto: www.vktamis.org.rs

*****************************************



Dejan ARANITOVIĆ