Najbolji veslači i veslačice u juniorskoj konkurenciji izveslali test trke u Beogradu

Prethodnog vikenda u Beogradu je održano testiranje kandidata za juniorsku mušku i žensku veslačku selekciju Srbije, što je bila odlična prilika da se naš stručni štab uveri u trenutnu formu potencijalnih reprezentativaca.

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

- U subotu su veslane test trke u skifovima, na distanci od 2 kilometra u dve serije, sa pauzom od 2 sata. Posle testa je napravljena rang lista kandidata, po kojoj su se formirale nove posade za test trening u nedelju, gde je cilj bio da se probaju i procene nove posade. No, što se tiče subotnjih trka, u muškoj konkurenciji su se najviše istakli stariji junior Dejan Jezdimirović i mlađi junior Matija Rajković, a takođe su dobre trke izveslali mlađi juniori Viktor Popović, Andreja Jevtić i Nemanja Luledžija. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Svetlana Milošević, a najbliže su joj bile mlađa juniorka Ljubica Tešmanović i starija juniorka Svetlana Jakovljević - rekao je na početku "raporta" koorodinator za juniorske selekcije Veslačkog saveza Srbije Miloš Čudić.

Kompletne rezultate trka u subotu, 6. marta, možete da vidite OVDE

Nedelja je donela nove okršaje, koji ulivaju nadu da će u nastavku sezone na najznačajnijim takmičenjima Srbiju predstavljati značajan broj veslača i veslačica.

- U nedelju su održane trke četveraca skul za juniorke i dubl skula za juniorke i juniore, gde smo imali priliku da vidimo jako uzbudljive i neizvesne trke. Posade četveraca su činile prvih osam ženskih skifova, a posade muških dublova su većinom formirane po rangiranju iz trke skifova. Trenutna slika posle prvog odmeravanja snaga je da može da se sastavi kvalitetna "velika" posada u muškoj konkonkurenciji, a za ženski tim očekujem da će se dodatno ubrzati do izbornih regata - naglasio je Čudić.

Kompletne rezultate trka u nedelju, 7. marta, možete da vidite OVDE

Te izborne regate su naročito značajne, jer naše juniore i juniorke krajem maja očekuje Evropsko prvenstvo u toj konkurenciji u Minhenu.

- Juniore i juniorke očekuju dve izborne regate, prva će biti u Beogradu 27. marta, druga će takođe biti na Adi Ciganliji - 17. aprila, na Beogradskoj internacionalnoj regati i treća izborna regata na kojoj će normu za plasman na Evropsko prvenstvo u Minhenu moći da izbore svi kandidati u slobodnim disciplinama. Na kraju, moram da istaknem da sam jako zadovoljan saradnjom trenera, veslača i veslačica iz svih klubova i da ćemo nastaviti zajedničke treninge, gde ćemo probati razne kombinacije i discipline - zaključio je Miloš Čudić.

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

Bilo je predviđeno da snage na Adi Ciganliji u Beogradu snage odmere i naši najbolji takmičari i takmičarke u kadetskoj konkurenciji, ali ćemo njihove trke ipak gledati u drugom terminu.

- Planirani test za veslače i veslačice u kadetskoj konkurenciji je otkazan - ideja je bila da i oni budu provereni, a zatim da budu predložene posade za regatu Kroacija open u Zagrebu. Međutim, kako je to takmičenje zbog situacije sa korona virusom otkazano, otkazano je i naše testiranje i za to je određen novi datum - 27. i 28. mart - rekao je koordinator za kadetske selekcije Aleksa Đokić.

Đokić je, bez obzira na to, prisustvovao test trkama u juniorskoj konkurenciji, i za to je imao i dobar razlog.

- Kad je već otkazano tesitranje za kadete, dozvolio sam takmičarima iz te kategorije, koji su smatrali da to mogu i da su dovoljno spremni, da učestvuju u trkama juniora. Tu se istakao kadet Crvene zvezde Filip Milanović, koji je pokazao da i u tom uzrastu može da se trka sa slabijim juniorima. Video sam i dosta perspektivnih Partizanovih kadeta, ali je za sada rano reći ko bi tu mogao da se istakne dovoljno da ga smatramo i kandidatom za juniorsku selekciju - zaključio je Đokić.